van 10 tot 18 september 2025
WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER
Cappadocië is een immens groot gebied, gevormd door de driehoek van de steden Nigide, Nevsehir en Kayseri. Het landschap wordt gedomineerd door vreemde vulkanische kegels en rotsformaties.
Vanuit Göreme, het centrum van Cappadocië, verkennen we dit hele gebied. De stad is omringd door grillige rotsen en valleien met mooie pieken in verschillende kleuren.
We bezoeken ondergrondse steden en huizen in de rotsformaties.De kastelenvanCavusinen Uçhisar, zijn al eeuwenoud en uitgehakt in de rotsen. Deze Byzantijnse bouwwerken werden vroeger door de lokale bevolking gebruikt om in te leven én als schuilplaats wanneer er vijandige aanvallen waren van andere dorpen. Door erosie van de vulkaansteen zijn veel van de kamers en tunnels niet meer begaanbaar maar het uitzicht is indrukwekkend.
We ontdekken Cappadocië al wandelend waardoor we het massatoerisme kunnen vermijden. Tijdens de wandelingen torenen de rotspartijen op, soms loopt het pad doorheen een grot, dan weer moeten we via een zanderig pad over de rotsen heen klauteren. We wandelen tussen de wilde appel- en perenbomen en om ons heen groeien druivenranken. De klemtoon op deze reis ligt bij de integratie met het lokale leven van de bevolking van Cappadocië.
Cappadocië, het voelt echt een beetje als een sprookje.
LOGIES
We overnachten in comfortabele, charmante hotels die de sfeer van het land uitademen. In Cappadocië zijn de uitgehakte grothotels heel bijzonder. Eeuwenlang waren deze bewoond. De rotsen zijn relatief zacht en beschermden de bevolking tegen de koude winters en warme zomers. Bijzonder om hier te gast te zijn.
STORYTELLING
Storytelling door Helga Peeters in samenwerking met een zeer hartelijke, enthousiaste lokale, Engelstalige gids.
DE REIS IN EEN OOGOPSLAG
Dag 1: Internationale vlucht
We worden in de namiddag hartelijk verwelkomd in de luchthaven van Kayseri voor onze tocht doorheen Cappadocië. Rustig toekomen in Gorëme, een verrassend mooie plek en onze thuis voor de komende 4 nachten.
Dag 2: Welkom in Cappadocië
Een gematigde wandeling laat ons de verborgen valleien van het gebied zien met hun wijngaarden en boomgaarden met walnoten-, kweepeer- en abrikozenbomen. Na het ontbijt maken we een wandeling (4km) van Göreme langs de vallei naar Uchisar door de duivenvallei. We lopen langs prachtig versierde duiventillen het pad omhoog naar Uchisar waar we het kasteel bezoeken om te genieten van een spectaculair uitzicht. Het is heerlijk vertoeven in Uchisar en we nemen even de tijd om wat rond te snuisteren. Na de heerlijke lokale lunch geserveerd in kleipotten, zetten we de tocht verder doorheen de witte vallei met kleine velden met weelderige vegetatie en vreemde rotsformaties. Onderweg genieten we van heerlijk vers fruitsap en een aangenaam pad dat ons terug naar Göreme brengt.
Dag 3: ‘Het leven zoals het is’ in Cappadocië
Göreme had een zeer belangrijke kloosternederzetting in de vroeg christelijke tijd. We bezoeken een aantal kerken uitgehold uit de rotsen en met muurschilderingen beschilderd. Na het bezoek wandelen langs de Meskendir-vallei (1,5u) dat ons langs talloze grotwoningen, meerdere tunnels en historische locaties leidt. Uitgehouwen in de steile rotswand van Çavuşin zien we een complex van verlaten huizen waar we doorheen kunnen wandelen. We bereiken het via een mooi klifpad dat omhoog leidt vanaf de kleine oude moskee van het dorp. We worden er verwend met een prachtig uitzicht. We bezoeken Avanos, sinds de oudheid is dit een centrum voor de productie van aardewerk en Pasabag, één van de mooiste uithoeken van de regio met uitgeholde hermitages in tufsteen. We dineren in een lekker lokaal restaurant in Göreme.
Dag 4: Terug in de tijd
Vandaag maken we een wandeling doorheen de traditionele dorpen van Cappadocië. Na de lunch rijden we naar een serene plek ‘Underground City’ dat met zijn grote zalen, tunnels en kerk tot de verbeelding spreekt.
Kaymakli Underground City heette oorspronkelijk Enegup in de oudheid en werd gedurende de Arabisch-Byzantijnse oorlogen eeuwenlang gebruikt als schuilplaats voor lokale bewoners. Doorheen de tijd werd het aanzienlijk uitgebreid tot het de breedste ondergrondse stad van Turkije werd. Nadat het in 1964 voor het publiek werd geopend, kreeg het in 1985 de status van Unesco-werelderfgoed.
Dag 5: Wandeling op de top van Cappadocië
Vandaag start onze wandeling in het dorp Çavuşin. Een goede uitvalsbasis om op de ongerepte hoogvlaktes van Cappadocië te wandelen. We genieten van vergezichten tot in Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Avanos, Ortahisar en het openluchtmuseum van Zelve. Met het spectaculaire uitzicht op de berg Erciyes in de verte, volgen we een mooi wandelpad over het plateau en dalen we af voor de lunch in een klein, familiaal restaurant in de Rode vallei. We bezoeken de wijnmakerij en de Druivenkerk. In de namiddag maken we een aangename, rustige wandeling doorheen Rose Valley. We eindigen onze route met bezoek aan de duiventillen en de ‘zuilengalerijkerk’ nabij Göreme.
Vanavond genieten we in ons heerlijk verblijf, een herenhuis in Urgup.
Dag 6: Grotten, kerken en rotskapellen
Na een korte rit bezoeken we de St. Jean-kerk, een van de zeldzame één-beukige kerken uit de 13e eeuw, die zich onderscheidt van andere kerken in de regio met zijn iconografie. Na het bezoek rijden we naar het centrum van Ihlara (1 uur). Vandaag wandelen we een verfrissend pad langs de rivier. Vervolgens rijden verder door naar Güzelyurt. Deze stad neemt ons mee terug naar het verleden met zijn rustige, traditionele, nostalgische sfeer. Nadat we te gast zijn in een lokaal familierestaurant voor de lunch, verkennen we deze oude stad. In de namiddag bezoeken we Aşıklı Höyük. Een unieke ervaring dat ons inkijk geeft in hoe mensen millennia geleden leefden.
Dag 7: Rotsformaties als wolken
Na een korte rit lopen we door de Zemi Vallei. De wandeltocht van 6 km leid ons door een reeks grotten, bogen en langs een beekje omzeild van grotwoningen en aarden pilaren. Na de lunch verkennen we de rotsformaties in de Devrent-vallei. Het Zelve openluchtmuseum geeft ons een inkijk in de manier van leven in de rotswoningen. Het is een ervaring om langs donkere, uit de rotsen gehouwen trappen, van de ene vallei naar de andere te wandelen.
Vanavond overnachten we in een grot hotel.
Dag 8: In verwondering
Vandaag bezoeken we het Keşlik-klooster, een uit rotsen gehouwen Byzantijns complex, de belangrijkste 13e-eeuwse kloosterkapel heeft zwartgeblakerde fresco's. Het doolhof van de ondergrondse woonvertrekken van de monniken omvat een refter en een keuken. De 9e-eeuwse Stephanos-kerk met een levendig, goed bewaard gebleven kruisvormig plafondfresco is een prachtige afronding van onze queeste in Cappadocië. We rijden verder naar Sagalassos (6u) waar we logeren in een mooie Lodge.
Dag 9: Sagalassos
Vandaag bezoeken we de goed bewaarde oude stad Sagalassos. De oorsprong van deze site gaat terug tot 8000 voor Christus. Sagalassos is de thuisbasis van vijf Nymphaeums, het oude woord voor fontein, en de plaats waar nimfen of waterfeeën in de mythologie zouden dansen. De overvloed aan water op deze locatie stroomt er al 2000 jaar en is misschien wel een van de grootste redenen waarom de stad hier is gesticht. Na dit innemend bezoek rijden we verder tot in Antalya (2u) waar we afscheid nemen van onze fantastische gids bij een gezellige lunch. We worden naar de luchthaven van Antalya gebracht voor onze reis huiswaarts. Zeer voldaan nemen we de hartelijkheid van Cappadocië mee.
THERE IS A STORY IN EVERY JOURNEY
+32 484 397 489 • inspiration@anubhuti.be
Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België
© copyright anubhuti all rights reserved
The pictures by Helga Peeters are taken during her anubhuti journeys.