NAMIBIË & ZUID AFRIKA

  15 dagen

  THE BEST

  OF TWO WORLDS


  Wanneer

  • 2025  Prijs

  • € 3630 excl.vluchten

  WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


  Op deze reis verbinden we Zuid-Afrika met Namibië. Een reis die ons meeneemt tot in de diepste roots van deze beide landen. ‘The best of two worlds’.


  We zoeken de contrasten van Kaapstad op. We ontdekken zowel het mondaine Kaapstad als de townships. We genieten van hartverwarmende ontmoetingen.  Onze tocht neemt ons mee van de West-Kaap naar de Cederberg Mountains, verder tussen Citrusdal, Clanwilliam en Ceres tot Windhoek in Namibië. 


  De Cederbergen herbergen indrukwekkende rotstekeningen.  We bewonderen er ‘die mooie, pragtige  sonsondergang’ en nippen van ‘die heerlike plaaslike organiese wyn’.


  We verkennen een deel van de oudste woestijn van de wereld in Namibië. Deze is honderd miljoen jaar geleden ontstaan. De Namib-woestijn strekt zich uit langs de kustlijn van het land en wordt vaak versluierd door een mysterieuze mist.

  Als kers op de taart kijken we uit over de Fish River Canyon, de tweede grootste canyon van de wereld en rijden langs ’s werelds hoogste zandduinen in de Sossusvlei.


  Rotsplateaus, zoutpannen en duinen ... we kunnen er niet genoeg van krijgen.

  Het roept een gevoel van oneindigheid en grootsheid in ons op.

  Al die kleuren, al dat zand.  De oneindige landschappen en bijzonder mooie ‘leegte’ van deze zichten zijn een inherent deel van Namibie. Deze landschappen ‘kruip in jou siel’ zoals de Zuid-Afrikanen zo mooi zeggen.


  Puur genieten!  DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


  Dag 1: Internationale nachtvlucht naar Kaapstad


  Dag 2: De unieke Tafelberg

  We komen ’s middags aan in Kaapstad. Het is tijd voor letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van Kaapstad: de Tafelberg. Met de lift gaan we naar boven en genieten van een wandeling op de berg.  Een ideale manier om toe te komen en te genieten van het uitzicht op Kaapstad.  Vervolgens rijden we naar ons hotel voor een heerlijk diner en deugddoende nachttrust. 


  Dag 3: Ontdekking van een Township & Trendy Cape Town

  Het is zondag vandaag en we starten de dag met een innemende gospeldienst. 

  Daarna begeven we ons naar Khayelitsha, één van de grote ‘townships’

  rond Kaapstad.  Een fijne kennismaking, we worden hier ondergedompeld in een verrassende, andere wereld met bezoek aan het Gangstermuseum.  Wat een beleving!  We lunchen in een ‘shebeen’, een lokaal huiskamercafé.  In de namiddag bewonderen we de prachtige collectie van het Zeitz museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst.  ’s Avonds ontspannen we ons aan Cape Waterfront en pikken de trendy sfeer van de stad op.   


  Dag 4: Verwelkoming in de Cederberg Mountains

  We rijden verder door naar Ceres waar we genieten van een overnachting met een prachtig uitzicht op het Cedergebergte.  Al wandelend doen we onze eerste indrukken op van deze prachtige, afgelegen streek die ons verwent met unieke vergezichten en die ook een grote verscheidenheid aan vogels en kleine en grote reptielen herbergt.  We nemen even de tijd om te wandelen tot aan de lokale ‘Grootrivier’.  Dit gebergte herbergt ook een prachtige stadszaal dat volledig is uitgehouwen in de rotsen.  Wat een verwelkoming!


  Dag 5: Eeuwenoude rotskunst in Clanwilliam

  Na een heerlijk ontbijt rijden verder door naar Clanwilliam waar we overnachten in een charmante guesthouse. Clanwilliam is één van de tien kleinste dorpen van Zuid-Afrika,  hier wordt al 200 jaar wijn verbouwd en staat o.a. ook gekend voor zijn heerlijke rooibos-thee.  De 25 km lange Pakhuis bergpass verbindt Clanwilliam met Calvinia en kent schitterende rotsformaties en prachtige vergezichten.  Clanwilliam is een ideale uitvalbasis voor een mooie wandeling langs de Sevilla Rock waar we de prachtige 8000 jaar oude rotstekeningen van de San of Bosjesmannen kunnen bewonderen. 

  Eeuwen geleden reisde dit nomadenvolk er met hun dieren en lieten er talrijke rode, gele en zwarte rotstekeningen achter waarin ze voornamelijk hun rituelen beschreven. Indrukwekkend!

  We genieten hier volop van de omringende natuur met een heerlijke picknick en maken er prachtige wandelingen.


  Dag 6: Op doorrit in de Karoo

  Vroeg uit de veren!  Vandaag maken we ons klaar voor een lange rit naar het Noorden richting grens met Namibië.  We rijden door de Karoo langs de Vanrhyns pass via onherbergzaam gebied tot in Springbok.  Het Skilpad Wildflower Reserve, gelegen net voor Springbok, maakt deel uit van het Namaqua National Park. 

  Tijdens de Zuid-Afrikaanse lentedagen wordt dit onherbergzaam landschap omgetoverd in een bloementapijt.  Prachtige vlinders, vogels en andere insecten komen op deze bloemenpracht af.  Het park grenst aan de Atlantische oceaan en de Oranje rivier.  De combinatie van graniet, doriet en vegetatie is subliem en maakt van dit gebied een unieke regio.

  Springbok gelegen in een smalle vallei tussen twee granieten heuvels van de ‘Klein Koperberg’, is gekend voor zijn koper- en diamantenmijnbouw.  De  Khoikhoi ('Hottentotten') bewerkten al eeuwen hier het koper.  We overnachten nabij Springbok. 


  Dag 7: Op zoek naar de ‘halfmens’

  Vroeg uit de veren!  Na het ontbijt rijden we verder door en gaan de grens met Namibië over aan Vioolsdrift.  Vandaag gaan we op zoek naar de 'halfmens', een zeer bijzondere verschijning in het Richtersveld Nationaal Park. Zoals de naam vertelt, is het een plant die lijkt op een soort menselijke gestalte, met kleine bloemen die uit slurfachtige armen groeien. De ‘halfmens’ groeit in kleine groepjes op rotswanden.  Ook de prachtige kokerboom met z'n uitgebreide takken is bijzondere mooi in dit landschap, samen met de dollarplant die bladeren heeft die op munten lijken.  Deze planten kunnen in dit ruig landschap overleven door hun vocht te ontlenen aan de mist die 's morgens vanuit de Atlantische Oceaan het land intrekt. We gaan er op ontdekking via de natuurlijke paden van de voormalige goudzoekers en overnachten er aan de Oranjerivier.


  Dag 8&9: Ai-Ais betekent in het Nama ‘brandend water’

  We rijden verder door langs de Oranjerivier en het Richterveld Nationaal Park,  voor een fijn verblijf nabij Ai-Ais en de tweede grootste canyon ter wereld: Fish River. 

  Deze onbevaarbare rivier is 160 km lang en op sommige plaatsen 550 meter diep. Na de Grand Canyon in Amerika is dit de grootste canyon ter wereld. 

  De volgende dag maken we een ochtend- en avondwandeling naar deze canyon om er zowel de spectaculaire zonsopkomst als de zonsondergang te beleven.  We genieten er van een aangename rust, ontspanning en stilte en worden verwend met prachtige vergezichten.  We ontspannen ons in een warmwaterbron.


  Dag 10: Onderweg naar Sossusvlei

  We maken ons klaar voor een lange maar prachtige rit richting Sesriem en  houden een bijzondere tussenstop in dit uitgestrekt gebied. We overnachten in Klein Aus om de lange rit te overbruggen: ‘ de weg is wijzer dan de wegwijzer’.


  Dag 11,12 &13: Sossusvlei ‘the must see’ van Namibië

  Na het ontbijt rijden we verder door naar ons volgend verblijf in Sesriem.  De naam Sesriem komt uit het Afrikaans en verwijst naar het aantal riemen waarmee de eerste ontdekkingsreizeigers een touw moesten maken om uit de nabijgelegen kloof water te halen. Sesriem is de toegangspoort naar het het Namib-Naukluft National Park. Een groot deel van dit gebied bestaat uit de Namib-woestijn, met onder meer de bekende Sossusvlei.  De komende dagen worden we omgeven door de roodkleurige zandduinen van deze prachtige plaats en staan in verwondering bij de Sossuvlei, Big Daddy, Deadvlei, Hiddenvlei, Dune 45 en de Sesriem kloof. Dit geloof je niet. Wat een pracht en sfeer bij het ochtendgloren. Al die kleuren in dat zand. Een gevoel van oneindigheid roept het in ons op. Puur genieten in dit spectaculair landschap!


  Dag 14: Windhoek

  We ronden onze prachtige reis af.  We reizen verder door via Klein Aub, en Rehoboth tot in Windhoek.  We delen onze prachtige impressies van deze reis bij een afscheidsdiner bij aankomst in Windhoek.


  Dag 15: Home sweet home

  Na het het ontbijt, maken we ons klaar voor de internationale verbinding huiswaarts.

  LOGIES


  Zeer bijzondere mooie wel uitgekozen locaties in alle comfort. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.  STORYTELLING


  Nederlandstalige ‘anubhuti’ storyteller Marc.

  unsplash