RAJASTHAN • INDIA

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Kleuren, authenticiteit en liefde voor de lokale bevolking, dat vind je allemaal in Rajasthan. De koninklijke paleizen en forten van de Maharadja's lijken wel uit sprookjes te komen. Tijdens deze reis logeren we er, maar ontdekken ook het leven zoals het is in kleine bescheiden dorpen met mooie, lachende, kleurrijke mensen die je hartelijk verwelkomen. We genieten van heerlijke maaltijden op steeds bijzondere, verrassende plekjes.

Elke dag ontdekken we een ander verhaal: nu eens uit de glorietijd van de Maharadja, dan weer een folkloristisch liefdeslied of een verhaal over de kaste van de textielprinters of de tempel van de Jain.

Op één van onze verblijven in een prinselijk paleis zijn we de persoonlijke gast van de prins, een succesvol ondernemer en een geweldige gastheer die ons helemaal meeneemt in zijn verhalen over vergane glorie, heden en toekomst.

We ontdekken Rajasthan in stijl!DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1&2 : Welkom in Delhi

We komen aan in New Delhi waar we hartelijk verwelkomd worden. De volgende dag krijgen we een eerste indruk van deze Indiase hoofdstad met mooie verborgen hoekjes en lekkere restaurantjes. We gaan lunchen in de ‘hub’ van de stad. In de namiddag rijden we verder met de riksja naar de Oude stad en ontdekken er de monumentale architectuur van de Moghuls. ’s Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd in een zuid-indisch restaurant. 

 

Dag 3 : Naar het ‘mausoleum voor de liefde’

Na een ochtendwandeling in het park en een heerlijk ontbijt stappen we in de voetsporen van Mahatma en Indira Gandhi.
’s middags verlaten we Delhi en rijden met de trein naar Agra. Een hoogtepunt vandaag is het bezoek aan de Taj Mahal bij zonsondergang. De Taj Mahal 'de ivoren poort waardoor alle mooie dromen uitkomen' zoals Rudyard Kipling het bouwwerk zo mooi beschrijft.  We nemen onze tijd om te genieten van dit schitterend mausoleum dat het paradijs op aarde lijkt.   Na ons bezoek aan dit inspirerend monument voor de liefde, rijden we verder naar Bharatpur.  Hier verblijven we in het paleis van een lokale, adellijke familie.

 

Dag 4 : Keoladeo Ghana National Park

Na een vroeg-ontbijt in het paleis vertrekken we naar het vogelreservaat. We maken er kennis met honderden trekvogels die hier overwinteren, ook de zwarte kraanvogel geeft hier een ‘serenade’. Na de lunch in het paleis zetten we onze reis verder naar Jaipur.  We maken een stop aan een bijzonder mooie waterput, leuk om even rond te wandelen en rijden vervolgens verder naar Jaipur. We verblijven er in een prachtige Haveli, een rijkelijk versierd koopmanshuis, en zijn te gast bij een lokale familie voor een heerlijk diner.


Dag 5 : De ‘roze stad' Jaipur

’s Ochtends zien we de stad ontwaken, we bezoeken een tempel.  

Jaipur, de roze stad, beroemd om zijn paleizen, City Palace, Hawa Mahal (het paleis der winden) en zijn talrijke bazaars. We krijgen een inkijk in het astronomisch bouwwerk Jantar Mantar (observatorium) en Hawa Mahal, het paleis van de huidige Maharadja’s in de stad.

We geraken helemaal in de sfeer van het kleurrijke India.   Jaipur is de grootste stad van Rajasthan en achter elke hoek ontdekken we iets onverwachts en boeiends.  In de namiddag verkennen we de kleurrijke bazaar met riksja. We rijden de meest smalle steegjes in. Wat een kleurenpracht met al die uitgestalde sari's, bangles en kruiden. We hebben ogen tekort.


Dag 6 : Picknicken met prachtig uitzicht

Vandaag bezoeken we Amber.  We gaan op ontdekking in het dorp rond het paleis en wandelen de heuvel op voor een picknick aan het mooie Amber fort.  Dit fort met zijn grote wallen, reeks poorten en geplaveide paden is prachtig versierd. De talrijke mozaïeken en inlegwerk met glas ogen bijzonder feeëriek. 

Na een bezoek aan het fort gaan we naar een blokprintatelier waar we kennismaken met de meest traditionele kunstambacht van Rajasthan, nl het blokprinten. Hier kunnen we ons eigen kunstwerk maken.   


Dag 7 : De "blauwe stad', Jodhpur
’s Morgens nemen we de trein naar Jodhpur.  Johdpur wordt gekenmerkt door een aantal sierlijke paleizen, forten en tempels. De stad heeft als bijnaam de "Blauwe Stad" vanwege de indigo-gekleurde muren van de huizen in de oude binnenstad. 

We verblijven in een mooi erfgoedhotel, gerund door de clan van de Koninklijke familie.


Dag 8 : Naar de woestijn

We brengen een bezoek aan het imposante Mehrangarh Fort.  We dalen af met de riksja naar de bazaar rond de Clock Tower. We gaan op theevisite bij zeer inspirerende zussen die samen opboksen tegen een door mannen gedomineerde samenleving.  Zij verkopen specerijen en thee om hun bruidsschat bijeen te sparen en zijn erin geslaagd om een succesvolle specerijenhandel, die ooit opgestart was door hun reeds overleden vader, uit te bouwen. 

Vervolgens  rijden we naar de Thar woestijn en maken er kennis met de levensstijl van de Bishnoi gemeenschap. De naam Bishnoi is afgeleid van bis (twintig) en noi (negen) d.w.z. volgelingen van 29 principes vastgelegd door Guru Jambheshwar. 

Hij formuleerde 540 jaar geleden negenentwintig stellingen ter bescherming van het milieu. De leerstellingen werden niet alleen opgesteld om de biodiversiteit van het gebied te behouden, de leefregels zorgden ook voor een gezond eco-vriendelijk en sociaal leven voor de gemeenschap. 

's Avonds zitten we rond het kampvuur met duizenden sterren boven ons hoofd en luisteren naar de traditionele muziek van deze woestijnvolkeren.

We overnachten in een zeer comfortabel tentenkamp.


Dag 9 : Het dorpsleven in Narlai 

We worden wakker gemaakt met een lekker kopje thee en gaan de kameel op voor een prachtige zonsopgang in de Thar woestijn. 

Na het ontbijt, vertrekken we naar Rawa Narlai.  We rijden naar het zeer esthetische paleis van Rawla Narlai. Dit paleis ligt volledig verborgen te midden van een zeer mystiek dorp. Een ideale uitvalsbasis om het authentieke dorpsleven te verkennen. Het dorp is leuk om gewoon wat in rond te lopen, met fraaie tempels en gastvrije mensen.

Wij gaan er luipaarden spotten bij valavond.

 

Dag 10 : Luipaarden spotten 

Vroeg uit de veren gaan we opnieuw luipaarden spotten. Wat een elegante dieren zijn dat!

Na een heerlijk ontbijt genieten we hier van een vrije en rustige ochtend, een van onze geliefde plekjes om op adem te komen. 

In de namiddag gaan we op pelgrimstocht. We wandelen (1,5u) de heilige berg op en genieten van het prachtig vergezicht op de Arravali bergen. 
Het avondmaal is ongelooflijk verrassend en idyllisch.  Dit geloof je niet!


Dag 11 : India's mooiste Jain Temple 

We bezoeken de Jain tempel in Ranakpur. Deze tempel is één van de belangrijkste en grootste Jain tempels in India. Hij is volledig in marmer opgetrokken en zeer verfijnd gedecoreerd.

In Khelwara brengen we een bezoek aan een mooi verborgen plekje aan het meer bij een Hindu-tempel waar duizenden vissen ons begroeten. 


Dag 12 : Op ontdekking in de prachtige natuur van de Arravali bergen

’s Morgens maken we een wandeling langs het natuurreservaat naar een afgelegen Shiva-tempel. Deze tempel is gelegen in een rots.  Een indrukwekkend pelgrimsoord. 

Kumbalgarh heeft ook een imposant fort uit de 15e eeuw, omgeven door 360 tempels, een creatie van de legendarische koning Rana Kumbha, en bezit een enorme stadsmuur uit dezelfde periode.  Een klim naar het dak van het fort bezorgt ons een prachtig uitzicht over de Arravali bergen. We staan helemaal verbaasd over dit gigantisch bouwwerk. 


Dag 13 : 'De witte, romantische stad' Udaipur
Vroeg uit de veren.  Vandaag rijden we naar Udaipur, bekend als het Venetië van het Oosten. Udaipur, de hoofdstad van het Mewarrijk, kende sinds de 16de eeuw  verschillende heersers die er elk hun stempel op gedrukt hebben en  prachtige paleizen hebben achtergelaten. De stad wordt omringd door drie meren en is ook bekend vanwege de opnamen van de filmklassiekers als James Bond’s ‘Octopussy’.  De weg slingert langs de pittoreske heuvels van de verrassend groene Arravali bergen. Onderweg in de kleine dorpjes is het alsof we in een theatervoorstelling zijn terecht gekomen : een fascinerend defilé van prachtige mensen met tulbanden, gigantische snorren, neusringen, fel gekleurde sari’s… trekt aan ons voorbij.  

Het paleis is het grootste Koninklijke complex van Rajasthan en werd eeuwenlang ononderbroken gerund door de sterke Rajputs van het Mewar koninkrijk. 

We overnachten in ons volgend koninklijk oord.  


Dag 14 : Genieten in een paradijselijk oord
Dit  oord is een parel op de kroon van deze reis, een niet te evenaren, bijzonder mooi paleis waar we hartelijk onthaald worden! We voelen er ons als in een sprookje van 1001 nacht. Het paleis is prachtig gerestaureerd in zijn oude glorie.  Elke kamer heeft haar eigen specifieke charme en de vele charmante binnenplaatsen en sfeervolle tuinen ontroeren ons. 

We nemen onze tijd om gezellig wat te lezen, te zwemmen, te chillen of te genieten  van de niet te evenaren spa in het paleis waar we verblijven.  

Onze adembenemende reis door Rajasthan loopt stilaan ten einde. We maken ons klaar voor de reis huiswaarts.
‘s Avonds vliegen we van Udaipur naar Delhi met aansluiting naar Brussel.   


Dag 15 : Home sweet home

LOGIES


In Rajasthan verblijven we in voormalige paleizen van de Maharadja's en in een luxe tentenkamp in de woestijn. De paleizen en forten zijn oases in het midden van de natuur of de stad. We kunnen er rustig wandelen doorheen authentieke dorpen en ze vormen een perfecte uitvalsbasis voor ontdekking van het lokale leven.STORYTELLING

 

Editie september

Sympathieke Engelstalige ‘anubhuti’ storyteller uit Rajasthan. 


Editie oktober

Deze reis wordt begeleid door Helga Peeters. Haar kennis en contacten ter plaatse zorgen ervoor dat ze van elke reis een ware belevenis kan maken. Ze reist met jullie mee op deze reis.

15 dagen

HET RIJK

VAN DE MAHARADJA'S


Wanneer

  • van 3 tot 17 sept 2022

  • van 20 okt tot 3 nov 2022 (exclusieve editie)


Prijs

  • € 2460 excl.vluchten
  • € 2860 (comforteditie) excl.vluchten