NEPAL

21 dagen

UPPER MUSTANG,

EEN VERBORGEN PAREL

IN DE HIMALAYA


Wanneer

  • van 14 juli tot 3 augustus 2024Prijs

  • € 3290 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Upper Mustang, een lang verboden koninkrijk, roept de sfeer van mysterie en isolement op. Dit verborgen koninkrijk is de meest betoverende bestemming voor zij die op zoek zijn naar de puurheid van de natuur. Mustang heeft een lange en rijke geschiedenis wat maakt dat het de meest interessante regio van Nepal is. De inwoners van Lo Marpha – de hoofdstad van Mustang – worden Lopa genoemd, wat betekent ‘de mensen van Lo’. Hun godsdienst is het Tibetaans boeddhisme van de Sakyapa.

Het platteland in Lo weerspiegelt de uitgestrektheid van de Tibetaanse plateaus met geel-grijs gekleurde en glooiende heuvels uitgehold door de wind. Dorpen liggen enkele uren uit elkaar en de huizen zijn gebouwd met in de zon gebakken stenen en modder. Het is verbazingwekkend te zien hoe hoog de stadsmuren zijn opgetrokken. Het paleis in Lo, dat vier verdiepingen hoog is, is ongetwijfeld een bezoekje waard. De trektocht naar dit verboden koninkrijk begint bij Kagbeni, op twee uur lopen van Jomsom.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1&2: Internationale vlucht naar Kathmandu

Als we door de Nepalese wolkeloze hemel vliegen, zullen we getuige zijn van de schoonheid van de gigantische witte Himalaya.   Ongetwijfeld liefde op het eerste gezicht.  We worden hartelijk verwelkomd op de luchthaven.


Dag 3: Op ontdekking in Kathmandu, Pashupatinath & Boudhanath
Kathmandu is het historische en culturele hart van Nepal. We bezoeken de Pashupatinath tempel, één van de belangrijkste hindoetempels in Azië, gewijd aan Lord Shiva. We bewonderen Boudhanath, de grootste boeddhistische stoepa in Nepal.  


Dag 4: Vlucht langs het dak van de wereld naar Pokhara

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we voor een 30min-durende binnenlandse vlucht. Een uniek moment van de reis waarbij we overvloedig kunnen genieten van het uitzicht op de betoverende Manslu en de besneeuwde Annapurna bergketen. Hier zijn we volledig omringd door de sneeuwtoppen.  


Dag 5: Vlucht naar Jomsom en wandeling naar Kagbeni [2780m] (4 daguren)

Met een vroege ochtendvlucht vliegen we naar Jomsom. Tijdens de 3u-durende wandeltocht komen we langs oude verweerde hangbruggen over de rivier en door woestijnlandschappen omringd door de prachtige Dhaulagiri (8167m), Tukuche Peak (6920m), Nilgiri en Annapurna. 


Dag 6: Tocht naar Chhuksang [2920m] (4 daguren)

We wandelen nu eens op een hoog pad – waar we muildieren zien die levensmiddelen op hun rug dragen vanuit Mustang naar Tibet – dan weer op paden langs de oevers van de rivier om onze tocht verder te zetten. We genieten van de prachtige,typische landschappen voor het hoger gelegen Mustang. 's Avonds worden we hartelijk ontvangen in Chhuksang 


Dag 7: Tocht naar Samar [3290m] (3 daguren)

Hier is verandering duidelijk merkbaar, zowel topografisch als cultuur en qua levensstijl van de inwoners. Ze bewerken het land waardoor het landschap lijkt op een lappendeken van groene en bruine kleuren. Ongelooflijk hoe ze hun terrassen aanleggen. We gaan naar Chele en trekken vandaar naar Samar, een ontmoetingsplaats waar veel karavanen aankomen met paarden en muildieren. 

 

Dag 8: Tocht naar Geling [3440m] (6 tot 7 daguren)

We zetten onze tocht verder langs een bergkam naar Shyangmochen, een gezellig dorpje met leuke theestalletjes. Dichtbij ligt Rangbyung, een grot met stalagmieten in de vorm van een stoepa die een bedevaartsoord is voor de Tibetanen. Vanuit Shyangmochen klimt het pad zachtjes en betreden we een andere grote vallei alvorens af te dalen naar Geling, met zijn uitgebreide gerstvelden.


Dag 9: Tocht naar Ghami [3460m] (3 à 4 daguren)

Vanuit Geling klimt het pad zachtjes door de velden, naar het midden van de vallei, langs het dorp Tama Gun en een imposante ‘Chorten’. Dan beginnen we een zware klim langs de vallei naar Nyi La (3840m). De afdaling brengt ons naar Ghami. Ghami is een groot witgekalkt dorp beschut door overhangende rotsen.  


Dag 10: Tocht naar Charang 3490m] (3 daguren)

Vandaag lopen we door wellicht de droogste streek van Mustang. We genieten van prachtige uitzichten. 


Dag 11: Tocht naar Lo Manthang [3730m] (3 à 4 daguren)

In de ochtend verkennen we de gezellige plaats Charang met zijn groot boeddhistisch klooster. Na een heerlijke lunch vertrekken we naar de ommuurde stad Lo Manthang.  


Dag 12: Op ontdekking in Lo Manthang

Vandaag heerlijk relaxen in Lo Manthang. We ontdekken dit stadje met ongeveer 150 – vaak voor lama’s gebouwde – huizen, mooie tempels, een enorm standbeeld van Boeddha en prachtig geschilderde mandala's op de muren. Het koninklijk paleis is een imposant gebouw in het centrum van de stad en wordt bewoond door de huidige koning en koningin.  


Dag 13: Op ontdekking in Chosar&Chunup (6 daguren)

De oostelijke vallei van Lo Manthang omsluit Choshar en Chunup, de plek van Garphu en NyphuGompas. Dit was de belangrijkste weg naar Lhasa, die eeuwenlang door pelgrims, boodschappers, ‘dacoits’ en indringers werd gebruikt. Getuige hiervan de talloze ruïnes van indrukwekkende forten onderweg. 


Dag 14: Tocht naar Lo Gekar (3 à 4 daguren)

We starten onze terugreis vanuit Lo Manthang, via een hoger gelegen pad. Dit pad biedt een spectaculair uitzicht op Lo Manthang en de Charang vallei, met op de achtergrond met sneeuw bedekte pieken. Net voorbij het dorp Lo Gekar bereiken we het oudste klooster van Mustang, de GhareGompa.  


Dag 15: Tocht naar Ghami [3460m] (3 daguren)

We vervolgen onze weg en doorkruisen alpenweiden voordat we afdalen langs een steile geërodeerde bergkloof en genieten van een heerlijke lunch in Dhakmar. Na de lunch wandelen we door de mooie vallei tot in Ghami.  


Dag 16: Tocht naar Chhuksang [2920m] (7 daguren)

Nu nemen we het pad terug door Nyi La naar Chhuksang.  


Dag 17: Tocht naar Muktinath (3 à 4 daguren)

Na het ontbijt hervatten we onze tocht naar Muktinath, een heilige plek en bedevaartsoord voor Hindoes en Boeddhisten, gelegen op een hoogte van 3710m. Talrijke pelgrims komen hier aan. Er hangt hier een intense mystieke sfeer. 


Dag 18: Tocht naar Jomsom [2710m]

We beëindigen onze trekking en keren naar Jomsom langs Kagbeni . ’s Avonds vieren we het einde van deze fantastische trektocht met de Sherpa’s, die ons de voorbije twee weken in de watten hebben gelegd. 


Dag 19: Spectaculaire vlucht naar Pokhara

Vanuit Jomsom vliegen we vroeg in de ochtend terug naar Pokhara langs de Kali Gorge. Wat een uitzicht! De witte sneeuwtoppen van Annapurna en Dauligiri wuiven ons uit. 


Dag 20: Vlucht terug naar Kathmandu

Vanuit Pokhara vliegen we naar Kathmandu waar we onze laatste inkopen doen in Thamel of gewoon wat uitrusten in ons heerlijk hotel.


Dag 21:  Home sweet home

LOGIES


We verblijven in een gezellig hotel in Kathmandu en Pokhara waar jullie zeer hartelijk ontvangen worden. Deze zijn goed gelegen en fijn om te verblijven. Tijdens de trektocht overnachten we in locale en authentieke lodges in theehuizen.STORYTELLING


Een onvergetelijke en beklijvende trektocht in het gezelschap van een Engelstalige lokale deskundige gids en plaatselijke dragers.

IMPRESSIES


Deze reis was een totaalbeleving van een totaal andere samenleving. Heel interessant, en het liet me ook nadenken over alle comfort waar we in ons landje over beschikken en dat we heel normaal vinden.
Ik heb niet onmiddellijk een specifiek hoogtepunt ervaren, ik zie de totale trektocht als een geheel en als een ingrijpende ervaring.

- Dhr Verbeemen – KalmthoutDeze wandelvakantie was een unieke trekking met een perfect evenwicht tussen natuur en cultuur met begeleiding door ervaren sherpa’s en een attente ezeldrijver.

- Dhr & Mevr Willems – Kalmthout

unsplash