ZUID AFRIKA

14 dagen

URBAN JUNGLES & RURAL LANDSCAPES IN HET HART VAN ZUID-AFRIKA


Wanneer

  • van 6 tot 19 april 2025Prijs

  • € 3790 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Zuid-Afrika is fascinerend. De regenboognatie inspireert. De cultuur bruist. Het politieke leven intrigeert. De kunst is adembenemend. De natuur is groots.
En haar hart klopt in Johannesburg.

‘Jozi’ of ‘Joburg’, zoals de stad liefkozend door haar inwoners wordt genoemd, is het hart van de Zuid-Afrikaanse economie.
De inwoners zijn jong en mede hierdoor is de stad erg in ontwikkeling. Je vindt er veel kunst en cultuur, denk aan street-art, musea, kunstgalerijen en theaters, en het nachtleven is er groot. Muziek speelt ook een grote rol: zo is er veel livemuziek, jazz, en is Kwaito, Zuid-Afrikaanse hiphop, er ontstaan.

Tijdens deze reis krijg je een realistische kijk op het Zuid-Afrikaanse dagelijkse leven, zowel van de happy few als van de Amahle-met-het-doekie of Sipho-met-de-pet. We ontdekken de stadsjungle en de echte adembenemende fauna en flora in een nationaal park. Er zijn de stedelijke ontmoetingen met ritme, met creativiteit, met inventiviteit, maar ook rendez-vous met de onmetelijke sterrenhemel en de big 5, the ugly 5 en, als we geluk hebben, met the little 5.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Johannesburg
We overnachten meteen 'in the bush', ten noorden van Johannesburg, op een uur rijden van de luchthaven.


Dag 2: Start bij onze voorouders

Ontwaken vlakbij 'The Cradle of human kind' brengt ons meteen met de voetjes op de grond: hier staat de wieg van de mensheid en zullen we ons verhaal kunnen starten. Waar komen we vandaan? En welke stappen hebben we afgelegd? In de namiddag vinden we een antwoord op de vraag: Hoe mooi kunnen die stappen zijn? We wandelen door de kunst van de Nirox Foundation.


Dag 3: City of Gold werd een regenboognatie
Vandaag bezoeken we 2 townships: Diepsloot, ten noorden van Johannesburg waar het Wot-if? team ons een rondleiding geeft en ons letterlijk laat proeven van de typische township sfeer. En om het volledig te kaderen, bezoeken we ook het bekendste township van Zuid-Afrika: Soweto. De eerste democratisch verkozen president werd er geboren.


Dag 4: Een tipje Zululand
Vandaag rijden we een 300km doorheen een wisselend landschap. Van de kleurrijke townships door vuilbruine desolate bergen van mijnafval, door de gifgroene onmetelijke weidevlaktes van de Vrijstaat, langs een van de hoogste dammen van Zuid-Afrika om die laatste kilometers in Kwazoeloe Natal te eindigen voor een zonsondergang en een nacht vlakbij het Royal Natal National Park aan de voet van de Drakensbergen.


Dag 5: Witter dan wit…
We rijden door het voormalige thuisland QwaQwa, stoppen in een TVET college in Phuthaditjhaba voor thee of koffie. We lunchen in het cultural village van de Basutho people. Dit is hun land, QwaQwa: witter dan wit… omwille van de frequent besneeuwde bergtoppen. We rijden heel even door het Golden Gate Nationaal Park om uiteindelijk te slapen in Clarens.


Dag 6 –: …maar met een gouden randje
Clarens, het artistieke dorpje omgeven door de Maluti bergen en vlakbij Golden Gate krijgt onze volledige aandacht. Tijd om rustig te ontbijten, rond te wandelen en te lunchen. We bezoeken Golden Gate later in de namiddag. Het woord “golden” staat voor het gouden licht dat verspreid wordt door de weerkaatsing op de rotsen. En idealiter doen we dit op het “golden hour”, het uur voor zonsondergang.


Dag 7: Terug naar "Jozi"
Na het ontbijt vertrekken we vrij vroeg richting Johannesburg. We nemen de kleine wegjes zodat we kunnen genieten van het nationale park in het ochtendlicht. In Johannesburg bezoeken we het Newtown precinct met haar Market Theatre. Een film/theatermaakster gidst ons door dit artistieke stukje stad. Het theater zelf werd opgericht in volle apartheidsperiode als het enige onafhankelijke niet-raciale theater dat nog steeds politiek relevante theaterstukken brengt. Vandaag spelen ze hier een zeer toepasselijk stuk ‘The cry of Winnie Mandela’ dat we dan natuurlijk ook gaan bekijken.

‘s Avonds pakken we onze valiezen uit voor 3 nachten in opnieuw een boeiend district van Johannesburg.

Dag 8: Victoria Yards en levendig Maboneng

Het is de eerste zondag van de maand vandaag en dus kunnen we naar Victoria Yards First Sunday Market voor de maandelijkse creatieve en ambachtelijke markt. We zoeken de kunst en de creativiteit verder op in Maboneng. Wie wil, kan daar Mama Africa’s (Myriam Makeba) clicking song uit het hoofd leren. Het staat er op de muren geverfd. En we kijken zeker ook even wat er te doen is in het ‘Centre for the less good idea’ van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Dat ligt om de hoek van Arts on Main, een oud industrieel complex met eetstalletjes en originele winkeltjes.

 

Dag 9: Tijd voor natuur en tegenstrijdige verhalen
Het mag verbazen, maar Johannesburg is groen! We bezoeken een van de grotere stadsparken, de Walter Sisulu Botanical Garden of The Wilds, en genieten, na alle stedelijke drukte, van de rust en de wandeling door dit heuvelachtige deel van Johannesburg. Na de middag bezoeken we het apartheidsmuseum en doen de ondergrondse mijntour in Gold Reef City. Alles wat we ondertussen hebben opgepikt aan creativiteit, inventiviteit, politieke vastberadenheid en economische groei valt hier samen. Deze twee visites doen ons beter begrijpen waarom Johannesburg in Gauteng (‘gouden’ provincie) ligt en waarom het begrip ‘ras’ hier steevast een issue is. Ook nu nog.


Dag 10: Naar Pilanesberg
Vandaag rijden we doorheen een wisselend landschap. Vanuit het hart van de stad, waar de skyline van het economische Johannesburg zich vormt, langs de wolkenkrabbers en corporate gebouwen, naar desolate vlaktes met mijnindustrie. We stoppen even aan Freedom Park en ronden een van de verhalen van Johannesburg af om uiteindelijk het nationaal natuurpark Pilanesberg binnen te rijden. We zijn zeker op tijd voor een high tea en mogen daarna meteen plaatsnemen voor een eerste avondlijke game drive (safaritocht).


Dag 11: Katachtigen, moderne mammoeten en stokstaartjes
Na een nacht vol sterren en een heerlijk bed kunnen we op dit vroege uur zalig uitkijken naar een dag vol nieuwe wijsheid over dieren, bloemen, planten en bomen. We doen twee game drives met onze vaste ranger. We zien de vroege vogels in de natuur aan het werk, en deze hebben niet allemaal vleugels… en eentje om de nachtraven te spotten, ook vaak zonder vleugels. Pilanesberg is malariavrij en bevindt zich in een ecologisch rijke transitiezone tussen de Kalahari en de Lowveld waardoor er een heel grote kans is dat we de big 5 (olifant, buffel, zwarte neushoorn, leeuw en luipaard) zullen zien. Het park is ontstaan uit een vulkaankrater en telt vandaag 7000 dieren en meer dan 360 soorten vogels. In de lodge houden we het op zijn Engels met een high tea en een gesprekje met de ranger: wat willen we nog weten, wat hopen we te zien?


Dag 12: Voortrekkers en ossenwagens

We genieten ten volle van een laatste ochtendlijke game drive en rijden dan door naar het Voortrekkersmonument in Pretoria. Dit deel van het Zuid-Afrikaanse verhaal wordt niet vaak verteld: waarom trokken die Nederlandse Boeren weg van de Kaap en hoe hebben ze moeten vechten tegen Engelse overheersing en de verontwaardigde strijd van de Zoeloes? ’s Avonds gaan we deze laatste nacht in met een gezellige babbel bij een heerlijk diner met wijnproeverij in ons hotel.

 

Dag 13: Wellicht tot ziens en geen vaarwel

We ronden ons verblijf in Johannesburg af en nemen nog even de tijd om wat te ontspannen of wat te struinen door de hippe winkelstraten van Sandton en/of Rosebank. We bezoeken Constitution Hill voor een laatste 360° blik op deze boeiende stad. We nemen een laatste maaltijd in ons hotel. Vervolgens worden we naar de luchthaven gebracht voor onze internationale verbinding huiswaarts.

 

Dag 14: Home sweet home


LOGIES


We verblijven in charmante B&B ’s, hotels en lodges. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Katleen. Ze is geboren met ‘mzansi’ vibes voor de Zuid-Afrikaanse regenboognatie. Het is die mix van optimisme, positivisme, creativiteit, kunst en ritme dat haar telkens zoveel energie geeft. Katleen is een storyteller ‘pur sang’: Geef haar urban jungles en rural landscapes, de gewoontes van de fauna in de natuurparken, het exotisme van de flora of de levendigheid van deze jonge democratie. Katleen is ook sociologe van opleiding, geeft les aan anderstalige nieuwkomers en maakt af en toe een film.

unsplash