ZUID AFRIKA

14 dagen

URBAN JUNGLES & RURAL LANDSCAPES IN HET HART VAN ZUID-AFRIKA


Wanneer

  • voorjaar 2025Prijs

  • € 2980 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Zuid-Afrika is fascinerend. De regenboognatie inspireert. De cultuur bruist. Het politieke leven intrigeert. De kunst is adembenemend. De natuur is groots.
En haar hart klopt in Johannesburg.

‘Jozi’ of ‘Joburg’, zoals de stad liefkozend door haar inwoners wordt genoemd, is het hart van de Zuid-Afrikaanse economie.
De inwoners zijn jong en mede hierdoor is de stad erg in ontwikkeling. Je vindt er veel kunst en cultuur, denk aan street-art, musea, kunstgalerijen en theaters, en het nachtleven is er groot. Muziek speelt ook een grote rol: zo is er veel livemuziek, jazz, en is Kwaito, Zuid-Afrikaanse hiphop, er ontstaan.

Tijdens deze reis krijg je een realistische kijk op het Zuid-Afrikaanse dagelijkse leven, zowel van de happy few als van de Amahle-met-het-doekie of Sipho-met-de-pet. We ontdekken de stadsjungle en de echte adembenemende fauna en flora in een nationaal park. Er zijn de stedelijke ontmoetingen met ritme, met creativiteit, met inventiviteit, maar ook rendez-vous met de onmetelijke sterrenhemel en de big 5, the ugly 5 en, als we geluk hebben, met the little 5.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale dagvlucht naar Johannesburg.

We overnachten in de hoofdstad Pretoria, in de buurt van Freedom square


Dag 2: Bezoek Freedom Park en Soweto

Ontwaken aan Freedom square brengt ons meteen met de voetjes op de grond.
Deze legendarische plaats ten tijden van de ondergrondse ANC beweging brengt ons in het apartheidsverhaal. In de namiddag rijden we naar het Zuidwesten van Johannesburg: de South Western Townships. We kiezen er de gekendste township uit: Orlando en proberen te begrijpen hoe groots en mooi dit verhaal geworden is. Als een feniks zijn de bewoners herrezen.  Wij weten niet waar eerst te kijken door zoveel hoop en inventiviteit bij elkaar te zien. In het Soweto Art & Craft centre is er vast wel iets te beleven.


Dag 3: City of Gold werd een regenboognatie

Vandaag bezoeken we het apartheidsmuseum en het Gold Reef City. Alles wat we ondertussen hebben opgepikt van creativiteit, inventiviteit, politieke vastberadenheid en economische groei valt hier samen. Deze twee visites doen ons beter begrijpen waarom Johannesburg in Gauteng (‘gouden’ provincie) ligt en waarom het begrip ‘ras’ hier steevast een issue is. Ook nu nog.


Dag 4: Een tipje Zululand

Vandaag rijden we een 300km doorheen een wisselend landschap. 

Van de kleurrijke townships door vuilbruine desolate bergen van mijnafval, door de gifgroene onmetelijke weidevlaktes van de Vrijstaat om die laatste kilometers in Kwazoeloe Natal te eindigen voor een nacht vlakbij het Royal Natal National Park aan de voet van de Drakensbergen. 


Dag 5: Witter dan wit…

We rijden door het voormalige thuisland QwaQwa, stoppen in een TVET college in Phuthaditjhaba voor thee of koffie. We lunchen in het cultural village van de Basutho people. Dit is hun land, QwaQwa: witter dan wit… omwille van de frequent besneeuwde bergtoppen. We rijden heel even door het Golden Gate Nationaal Park om uiteindelijk te slapen in Clarens.


Dag 6: …maar met een gouden randje

Clarens, het artistieke dorpje omgeven door de Maluti bergen en vlakbij Golden Gate krijgt onze volledige aandacht. Tijd om rond te wandelen, rustig te ontbijten en te lunchen. We bezoeken Golden Gate later in de namiddag… 

Het woord “golden” staat voor het gouden licht dat verspreid wordt door de weerkaatsing op de rotsen. En idealiter doen we dit op het “golden hour”, het uur voor zonsondergang.


Dag 7: Terug naar de stad

We vertrekken vroeg voor een game drive in Golden Gate, nemen daarna een uitgebreid ontbijt in Clarens, checken uit en rijden terug naar Johannesburg. We bezoeken er het Newtown precinct en haar Market Theatre, opgericht in volle apartheidsperiode als het enige onafhankelijke niet-raciale theater dat nog steeds politiek relevante  theaterstukken brengt. Een actrice/theatermaakster gidst ons door dit artistieke stukje stad.  

‘s Avonds pakken we onze valiezen uit voor 3 nachten in het Maboneng district.


Dag 8: Levendig Maboneng en Newtown Precincts

Het is zondag vandaag en we nemen de kunst en de creativiteit van zaterdagnamiddag mee naar ons ontbijt bij Arts on Main. Wie wil, kan ondertussen Mama Africa’s (Myriam Makeba) clicking song uit het hoofd leren. Het staat er op de muren geverfd. In de namiddag gaan we naar het Wits Art museum van de universiteit en naar Constitution Hill voor een 360° blik op deze immens boeiende stad en ’s avonds gaan we uit zoals een ‘local’ dat doet.


Dag 9: Tijd voor natuur en een workshop

Het mag verbazen, maar Johannesburg is groen! We bezoeken een van de grotere stadsparken, de Walter Sisulu Botanical Garden of The Wilds, en genieten, na alle stedelijke drukte, van de rust en de wandeling door dit heuvelachtige deel van Johannesburg. We ontmoeten er een lokale kunstenaar die ons zal boeien met een art workshop met weggesmeten karton.


Dag 10: Naar Pilanesberg

Vandaag rijden we doorheen een wisselend landschap. Vanuit het hart van de stad, waar de skyline van het economische Johannesburg zich vormt, langs de wolkenkrabbers en corporate gebouwen, naar desolate vlaktes met mijnindustrie, om uiteindelijk het nationaal natuurpark Pilanesberg binnen te rijden. We zijn zeker op tijd voor een high tea en mogen daarna meteen plaatsnemen voor een eerste avondlijke game drive.


Dag 11: Katachtigen, moderne mammoeten en stokstaartjes

Na een nacht vol sterren en een heerlijk bed kunnen we op dit vroege uur zalig uitkijken naar een dag vol nieuwe wijsheid over dieren, bloemen, planten en bomen. We doen twee game drives met onze vaste ranger. 

We zien de vroege vogels in de natuur aan het werk, en deze hebben niet allemaal vleugels… en eentje om de nachtraven te spotten, ook vaak zonder vleugels. 

Pilanesberg is malariavrij en bevindt zich in een ecologisch rijke transitiezone tussen de Kalahari en de Lowveld waardoor er een heel grote kans is dat we de big 5 (olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard) zullen zien. Het is het 4e grootste park van Zuid-Afrika, ontstaan uit een vulkaankrater en vandaag telt het park 7000 dieren en meer dan 360 soorten vogels.

In de lodge houden we het op zijn Engels met een high tea en een gesprekje met de ranger: wat willen we nog weten, wat hopen we te zien?


Dag 12: Wild life!

We genieten ten volle van een laatste ochtendlijke safari en rijden naar het Voortrekkersmonument in Pretoria. Dit deel van het Zuid-Afrikaanse verhaal wordt niet vaak verteld: waarom trokken die Nederlandse Boeren weg van de Kaap en hoe hebben ze moeten vechten tegen Engelse overheersing en de verontwaardigde strijd van de Zoeloe’s? 


Dag 13: Voortrekkers en ossewagens

We ronden ons verblijf in Johannesburg af en nemen nog even de tijd om wat te ontspannen in ons heerlijk verblijf of wat laatste shopping te doen in een hippe winkelstraat. Zeer interessant ook voor interieur en cultuur is het ‘Centre for the less good idea’ van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge of ‘Arts of Main’ om de hoek.  Dit is een oud industrieel complex met eetstalletjes en originele winkeltjes. 

’s Avonds ronden we deze reis af met een gezellige babbel bij een heerlijk afscheidsdiner.

Vervolgens worden we naar de luchthaven gebracht voor onze internationale verbinding huiswaarts.


Dag 14: Home sweet home

LOGIES


We verblijven in charmante B&B ’s, hotels en lodges. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Katleen. Ze is geboren met ‘mzansi’ vibes voor de Zuid-Afrikaanse regenboognatie. Het is die mix van optimisme, positivisme, creativiteit, kunst en ritme dat haar telkens zoveel energie geeft. Katleen is een storyteller ‘pur sang’: Geef haar urban jungles en rural landscapes, de gewoontes van de fauna in de natuurparken, het exotisme van de flora of de levendigheid van deze jonge democratie. Katleen is ook sociologe van opleiding, geeft les aan anderstalige nieuwkomers en maakt af en toe een film.

unsplash