ZUID AFRIKA

15 dagen

LEKKER PLEKKIES

VAN KAAP TOT OOSTKAAPWanneers

  • voorjaar 2025Prijs

  • € 2480 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Zuid-Afrika is het land waar gastvrijheid bekendstaat als Ubuntu. Maar Ubuntu is veel meer dan dat. Het is een traditionele levenswijze die wordt doorgegeven via verhalen.

Verhalen over onze verbondenheid met elkaar én met de natuur. Tijdens deze reis leer je dit land met haar grote contrasten van binnenuit kennen. Of het nu de machtige oneindigheid van de oceaan rond het mondaine Kaapstad is, of het desolate, prachtige landschap van de Karoo in het binnenland, de natuur in dit land doet verstommen.

Hier bestaan nog stilte en schitterende sterrenhemels. Hier beleef je 'close encounters' met wilde dieren die in vrijheid in natuurparken leven. We wisselen intense natuurbeleving af met uitgebreid tijd nemen voor ontmoeting. We horen prachtige verhalen over Ubuntu.

Deze warme ontmoetingen met Zuid-Afrikanen verbreden ons inzicht over Ubuntu. De grootse landschappen openen het hart en brengen rust in de ziel, onze innerlijke reis voedend.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale nachtvlucht naar Kaapstad 


Dag 2: De unieke Tafelberg

We komen ’s middags aan in Kaapstad. Het is tijd voor letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van Kaapstad: de Tafelberg. Met de lift gaan we naar boven en genieten van een wandeling op de berg. Een ideale manier om toe te komen en te genieten van het uitzicht op Kaapstad. Vervolgens rijden we naar ons hotel voor een heerlijk diner en deugddoende nachttrust.  


Dag 3: Ontdekking van een Township & Trendy Cape Town

Het zondag vandaag en we starten de dag met een innemende gospeldienst. Daarna begeven we ons naar Khayelitsha, één van de grote ‘townships’ rond Kaapstad. Een fijne kennismaking, we worden hier ondergedompeld in een verrassende, andere wereld. Wat een beleving! In de namiddag bezoeken we het Zeitz museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst, waar we een inkijk nemen in de prachtige collectie die ze herbergen. ’s Avonds ontspannen we ons aan Cape Waterfront en pikken de trendy sfeer van de stad op.  


Dag 4: Cape Point

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. We zoeken de gemoedelijke omgeving op aan Simon’s town waar de pinguïns zich bevinden. Vervolgens rijden we naar Cape Point, het woeste uiterste puntje van het schiereiland, één van ’s werelds mooiste uitzichten. We genieten er van een heerlijke wandeling naar Kaap de Goede Hoop. Met wat geluk zien we dolfijnen en zeehonden. Een onvergetelijke oceaansafari.  


Dag 5: Overheerlijke wijn proeven op een genormeerde wijnboerderij

We genieten van een rustige ochtend en zetten daarna onze tocht verder naar een volgend mooi plekje in Stellenbosch om te lunchen. Al wandelend pikken we de koloniale sfeer op van dit charmant stadje. Onze storyteller neemt ons mee in de verhalen van de boeren ten tijde van hun vestiging in Zuid-Afrika. Vervolgens rijden we naar onze volgende thuishaven in Robertson. Hier is het heerlijk vertoeven. We kunnen relaxen op dit fantastisch landgoed, wat lezen rond het zwembad of kuieren door de tuin en tussen de mooie wijngaarden. Onverstoorde sterrenhemel en rust verzekerd! Hier kunnen we ook de tijd nemen om op de wijnboerderij de overheerlijke wijn te proeven en een bezoekje te brengen aan de wijnkelder.  


Dag 6: Indrukwekkende landschappen & Swartberge

Vandaag rijden we verder het binnenland in. Indrukwekkende landschappen drukken onze neus tegen het raam. Om dit prachtige gebied ook met beide voeten op de grond te ervaren, doen we een eerste stop in Montagu. Dit dorp staat bekend om zijn gedroogde vruchten en noten en de typische Karoo gastvrijheid die we er opzoeken om te genieten van onze picknick. De 'scenic route' op de R62 gaat verder. We zitten nu volop in de Klein Karoo. Om onze verblijfplaats te bereiken moeten we het ‘stofpad’ op, de niet geasfalteerde banen die in dit droge land veel stof doen opwaaien. We logeren tussen Oudshoorn en de Swartberge omringd door prachtige bergen.  


Dag 7: Wandeling door de vallei

We maken een prachtige wandeling met zicht op de Swartberge. De vallei biedt prachtige verrassingen achter elke draai en de bergen ingekaderd door de staalblauwe lucht kijken ons bemoedigend aan: veel meer moet dat niet zijn. In de namiddag bezoeken we de Cango-grotten. Bij thuiskomst wacht ons een stevige Karoo maaltijd, die we meer dan verdiend hebben. 


Dag 8: Naar de Oostkaap

Vandaag rijden we doorheen een wisselend landschap. Van de bergen naar desolate vlaktes met cactussen, zo de Oostkaap binnen. Onderweg nemen we in Knysna te tijd om de benen te strekken, een wandeling te maken aan het water en een bezoek te brengen aan de lokale markt. Vanuit Knysna rijden we verder naar het prachtige National Parc in Tsitsikamma (in de richting van Port Elisabeth). We overnachten in Thornhill. 


Dag 9: Met de spoorzoeker in het Addo Elephant Park

Vandaag staat volledig in het teken van dieren zien. In de voormiddag rijden we naar Addo Elephant park waar we mogelijks grote kuddes kunnen spotten. In de late namiddag maken we met een ranger een game drive in een privédierenpark. In ons volgend verblijf in Port Alfred genieten we na van de indrukken van vandaag. 


Dag 10: Mindfulness aan de zee

We genieten van een rustige, vrije ochtend. Na de lunch vertrekken we naar Alexandria waar we een stevige wandeltocht maken doorheen een natuurreservaat. We kuieren aan het prachtige duinenstrand.  


Dag 11: Het leven zoals het is in Elundini

Vandaag rijden we naar het ruraal gelegen dorpje Elundini. Onderweg bezoeken we in Grahamstown eerst nog de internationale bibliotheek voor Afrikaanse muziek. We ontdekken er verschillende instrumenten die we zelf ook kunnen bespelen. We genieten van verhalen die daar worden verteld met de taal die Zuid-Afrikanen het beste kennen: de muziek. Onderweg komen we langs de universiteit van Fort Hare, de eerste ‘zwarte’ universiteit waar Mandela en andere bekende Afrikaanse leiders gestudeerd hebben. Beklijvend! Tegen de middag komen we toe bij ons volgend verblijf in een unieke rondavel in Elundini, uitgebaat door een hartelijke gastvrouw. We maken er samen brood en leren meer bij over de Xhosa cultuur en tradities. De lokale mensen nemen ons hier mee op sleeptouw doorheen hun dorp. Zij dragen de kern van Ubuntu in zich en dat zal je merken: ze stelen meteen je hart. 


Dag 12: Inkijk in Zuid-Afrikaanse samenleving

In de voormiddag trekken we naar het dorp Cata, waar we een ‘sangoma’ (medicijnvrouw) ontmoeten. Dit maakt een belangrijk deel uit van de traditionele cultuur. We krijgen een inzicht in de belevingen van de families die tijdens de apartheid te maken kregen met ‘forced removals’. Een stukje geschiedenis dat inzicht geeft in de complexe Zuid-Afrikaanse samenleving. In de namiddag maken we een wandeling in de bergen en genieten van de unieke uitzichten. Tegen de avond laten we ons verwennen in een klein paradijs gelegen aan een azuurblauwe lagune en wilde kustlijn.  


Dag 13: Een azuurblauwe lagune in Chintsa

’s Morgens brengen we een bezoek aan een school voor ongeveer 300 kinderen. Fijn om ons onder te dompelen in hun energie. Daarna nemen we nog even de tijd om wat laatste souveniers aan te kopen in East-Londen. In de namiddag komen we rustig op adem op deze adembenemende plaats aan de zee. Een wandeling langs de kuststrook, massage (facultatief), een wandeling, een boek lezen of gewoon genieten van even niets doen: ‘take time to let the journey unwind...’ 


Dag 14: Huiswaarts

We ronden ons verblijf in Chintsa af, maken ons klaar voor vertrek en rijden naar de luchthaven van East London. Daar nemen we op de middag een korte vlucht naar Johannesburg, waar we aansluitend inchecken voor onze internationale nachtvlucht terug naar Brussel. 


Dag 15: Home sweet home

LOGIES


We verblijven in charmante, tot zeer comfortabele hotels. Authentiek verblijf in een rondavel in Elundini. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Marc. Op 6 jarige leeftijd emigreerde Marc zijn familie naar Zuid-Afrika. Hij leerde er ‘sy eerste woorde Afrikaans’. Wanneer Marc zijn familielater terugkeerde naar België, bleef zijn hart verlangen naar dit mooie land en hij verbleef er dan ook regelmatig o.a. voor zijn stages geneeskunde.  Marc blijft verbonden met dit fascinerende land, vol contrasten op gebied van natuur, bevolking, geschiedenis en politiek (apartheid voor en na).  Voeg daarbij de immer blauwe hemel en je hebt de perfecte match om ‘de wereld in 1’ te ontdekken.