Door Helga Peeters met een liefde voor de 'Indian spirit' opgericht, werd anubhuti een kanaal dat de ziel van Azië en Europa met de wereld verbindt via kunst, reizen en lokale cultuur.


Een galerie is zoveel meer dan een opeenstapeling van toevallige ontdekkingen en kan een bron van verbinding en inspiratie zijn.

Een galerie is dus geen archief dat stilstaat tot het wordt geactiveerd. Het is productief en veranderlijk. Hier kunnen we lezen en luisteren, hier kunnen betekenis en implicatie worden opgevangen, ontleed, geherinterpreteerd en zo voortleven in de geesten van anderen. De kruispunten van mensen wijzen allemaal op de behoefte aan ideeën om te gedijen en te bloeien. Een galerie belichaamt daarom de vreugde van het ervaren van praktijken van uiteenlopende gevoeligheden, onder zowel vreugdevolle als grimmige omstandigheden.

Kunst is vrij, en juist daarom kan zij de samenleving een spiegel voorhouden.

Dit is wat ik zou willen neerzetten, in dialoog met kunstenaars, bezoekers en de werken die ik liefheb en bewonder.

anubhutineemt deel aan Cartel 2022


NICO VAEREWIJCK


De schilderijen van Nico Vaerewijck zijn gebaseerd op zelf genomen foto’s of filmstill. Hij verzamelt, selecteert en bewerkt de beelden alvorens ze vast te leggen op het doek. Dit proces resulteert steevast in werken die enerzijds figuratief zijn, anderzijds brengt Nico met zijn typerende suggestieve schildertoets abstractie in de werken.


Met beelden en hun pasteuze schilderkunstige présence, wilt hij de vraag tevens stellen wat schilderkunst zou kunnen zijn.

Nico zoekt naar een methode om meer en meer te weten te komen, te ontdekken, te exploreren. Hoe schilderkunst een filter kan zijn en hoe je, zonder afbreuk te doen aan het fotografische verhaal, de realiteit van het beeld transformeert naar een abstracter geheel.

Al deze transformaties (filmstill-bewerking-doek) zitten verweven in dat ene doek.

De schilderijen hebben door deze manier van werken niets digitaal of fotografisch meer, al wordt de toeschouwer uitgedaagd hiernaar te blijven zoeken.


Het oeuvre volgt telkens consequent een maatschappijkritische tendens. Het onder de loep nemen van censuur, ondemocratische systemen en uitbuiting, zijn onderwerpen die regelmatig terugkeren. Onderwerpen welke op gegeven momenten ontdaan zijn van details of verhalende eigenschappen, echter is er wel en samenhorigheid, mede ontstaan door het kleurenpalet, maar los daarvan toch is er ook anonimiteit van elk schilderij op zich.

TENTOONSTELLINGEN


Helga Peeters heeft in 2017 een uitwisselingsproject tussen Belgische en

Indische kunstenaars gecoördineerd waarbij beiden groepen exposeerden in haar galerij anubhutigallery. Deze tentoonstelling maakte deel uit van

de Kochi Muziris Biennale. Tevens heeft zij reeds werk van Virendra Kumar

(Cityscapes a rythm of light and mystery) tentoongesteld in galerie Famarte in Knokke-Heist.