MUMBAI & KERALA • INDIA

10 dagen

ART IS IN THE AIR


Wanneer

  • najaar 2025Prijs

  • € 2520 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


We ontdekken het centrum van hedendaagse kunst in India.


We starten deze bijzondere editie in Mumbai ‘de droomstad’ – schitterend, kleurrijk, verrassend, onverwacht hedendaags naast diep gewortelde tradities, Bollywood, Victoriaans, artistiek, contrasten. 

Deze rijkste stad van India, gelegen aan de Arabische zee, is een niet te vatten fascinerende, op en top Indische stad! Een trip naar Mumbai laat je echt niet koud!  We bezoeken er zeer gerenommeerde galerijen en gaan gesprekken aan met prominente figuren uit de Indische kunstwereld. 
Mumbai is een perfecte aanloop voor inzicht in de hedendaagse kunststroom in India. ‘the place to be’!


Tijdens ons bezoek aan Kerala staat de Biënnale centraal. De Kochi-Muziris Biënnale is een tweejaarlijkse internationale hedendaagse kunsttentoonstelling op een geweldige locatie - het eiland Fort Kochi.

We laten ons onderdompelen in moderne kunstvormen van Indiase en internationale kunstenaars die via verschillende media hun kunst exposeren.


We ontdekken bijzondere installaties en monumentale werken op verrassende locaties, geïntegreerd in de sfeer en de roots van Kerala. De voorbije jaren was deze biënnale, volgens Tate Modern, ‘the best ever seen’ en had o.a. Hans Op de Beeck, Shirin Neshat, William Kentridge en Anish Kapoor op de affiche.  Ook de ‘students Biënnale’ krijgt onze aandacht tijdens deze reis en we volgen Seminars en Talks.

We genieten van deze happening, overgoten met een overheerlijke geur van kruidige specerijen en van de zeer gemoedelijke Zuid-Indische bevolking. 

Kerala ligt te cocoonen, goed geïsoleerd tussen de Gat-bergen in het oosten en de azuurblauwe Arabische Zee in het westen. De tropische kust van Kerala is hét droomland van Zuid-India. De cultuur van Kerala getuigt van traditie, vriendschap en interculturele verdraagzaamheid: prachtige dans, Ayurveda, theeplantages, ...  Alle ingrediënten uit het lokale leven die deze streek van India zo fascinerend maken, zijn verweven in deze reis.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Mumbai

Welkom in Mumbai!  


Dag 2: In de voetstappen van Mahatma Gandhi

We worden wakker in deze Oosterse stad.  We starten ons verhaal met een bezoek aan een galerij waar de galeriehouder ons verwelkomt.  We krijgen er een introductie over hedendaagse Indische kunst.  We ontdekken het leven van Gandhi en zijn invloed op het India van vandaag met een bezoek aan zijn  huis waar hij 27 jaar woonde en dat nu een museum is. We maken ook kennis met het Hindoeïsme en ontdekken de ‘necklace’ van Mumbai.

“Of ik mooi ben om te zien?  Op afstand in de nacht vanaf de zee, zie je me als een schitterende halsketting.  Kom je dichterbij dan heb je ogen te kort.  Ik Mumbai, ik ben één brok energie, dag en nacht.  Geen tijd om stil te staan.  Gelukzoekers uit heel India komen naar mij toe.  Ik ben gewoon vreselijk populair.  Ik ben de stad waar pechvogels weer hoop krijgen en ben enorm gastvrij.  Geen stad heeft zoveel goden en godinnen als ik.  Ik Mumbai, barst van de mensen 18 miljoen, meer dan 1000 beroemde filmsterren en nog meer duizenden mensen in sloppenwijken voelen zich hier thuis.  Elke vierkante meter wordt gebruikt.  Miljonairs wonen in spectaculaire flats met zicht op zee en genieten van de grootste luxe, terwijl op de hoek van de straat Samira bloemetjes verkoopt aan de tempelbezoekers voor haar dagelijks bestaan.” 

We overnachten in het historische Taj Mahal hotel gelegen aan ‘de gateway of India’.


Dag 3: De contrasten van een Indische stad

Na het ontbijt bezoeken we het station, waar we de voedselbedeling zien van duizenden lunchboxen. Indiërs houden immers van homemade food.   

Daarna bezoeken we een kunstacademie, het museum voor Hedendaagse Kunst en een kunstgalerij dat ons de rijke Indische traditionele kunst doet ontdekken.  Ook een gezellige bar ligt op onze weg. We eten er in ‘the place to be’.  We gaan naar Victoria Railway Station waar we de trein nemen voor ontdekking van het leven van alledag.


Dag 4: Binnenlandse vlucht naar Cochin

Na een heerlijke, rustige ochtend in het Taj Mahal hotel, vertrekken we rond de middag voor een binnenlandse vlucht naar Cochin waar de biënnale plaatsvindt.  Cochin, ook Kochi genoemd, is een mooie site gegroeid rond een historische haven en een cluster van eilandjes.  

’s Avonds genieten we van een traditionele dansvoorstelling. We komen helemaal in de sfeer van Kerala!


Dag 5&6&7: Ontdekken van de Biënnale en Cochin

De volgende dagen ontdekken we Cochin en de Biënnale. Bijzondere installaties en monumentale werken staan op verrassende locaties mooi geïntegreerd in de sfeer van deze bijzondere stad. We participeren aan interessante debatten. Voor de liefhebbers doen we yoga in de ochtend.

In Cochin kan je de oudste kerken van India zien, kleine, gezellige straatjes met meer dan 500-jaar oude Portugese huisjes en indrukwekkende Chinese visnetten.

Er heeft in Cochin steeds een belangrijke Joodse gemeenschap geleefd met een bijzondere 16e-eeuwse synagoge.  We bezoeken ook een indrukwekkend paleis gebouwd door de Portugezen dat later werd overgedragen aan de plaatselijke Raja.


Dag 8: Genieten op de Backwaters

Een boottocht op de backwaters. Vlak achter de kust liggen de backwaters, een uitgebreid systeem van lagunes en waterwegen die dorpen en steden met elkaar verbinden.  We varen doorheen kleine kanaaltjes langs pittoreske dorpjes,  aanschouwen het dagelijks leven zoals het is terwijl de kok voor ons heerlijke Zuid-Indische maaltijden klaarmaakt.

Een rustpunt om al de indrukken te verwerken die we de voorbije dagen opdeden. 


Dag 9: Gezellig rondkuieren in Cochin

Vrije middag om gezellig te flaneren, een terrasje te doen of wat te shoppen. Ayurveda is hier ontstaan en misschien ook het moment om te genieten van een heerlijk ontspannende massage. We ronden deze inspirerende, fascinerende reis hier af op een gezellig terras. 

We vertrekken naar de luchthaven waar we een binnenlandse vlucht nemen naar Delhi met aansluiting naar Brussel.


Dag 10: Home sweet home

LOGIES


Bij aankomst in Mumbai overnachten we in een hotel gelegen aan het strand.  De volgende 2 nachten verblijven we in grandeur op het uiterste landpunt, in het niet te missen Taj Mahal hotel, hét visitekaartje van de stad en de trots van het land.  Deze plaats is ideaal gelegen, om al wandelend de stad te ontdekken.

In Cochin verblijven we 5 nachten, zeer comfortabel en charmant, op een eiland waar het zeer luxueus vertoeven is, in Kerala stijl en 1 nacht op een luxueuze houseboat.

Alle logies passen bij de sfeer van deze reis.STORYTELLING


Helga is gepassioneerd door het Oosten. Ze is de stichtster en bezielster van ‘anubhuti’ en choreografeert reizen  die een brug vormen tussen Oost en West.  Haar kennis en contacten ter plaatse zorgen ervoor dat ze van elke reis een ware belevenis maakt.

Het thema van de Biënnale in India ligt haar nauw aan het hart, daar het haar passie is om de beweging en de evolutie van het hedendaagse India -waar ze al 30 jaar thuis is- op vlak van kunst en cultuur te delen.  Haar ervaring en expertise draagt ze uit tijdens deze reis.