MAROKKO

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Deze reis is als het ware een citytrip naar Marrakesh maar met een escape naar de Hoge Atlas. Een ‘joie de vivre’ die ons bekoort.


We flaneren op cult-locaties zoals we ze kennen uit filmen en boeken. Marrakesh liet nooit de legende los die men spinde over haar Bohemien-tijd en geeft je een instant nonchalance waar je helemaal blij van wordt. Het was een magische tijd toen ook één van 's werelds grootste modeontwerpers deze exotische stad sierde. Yves-Saint-Laurent vertoefde hier graag en voor lange tijd haalde hij hier heel wat inspiratie uit zijn Bohemien leven. Evengoed ontdekken we de magie van de Medina met de grandeur van haar middeleeuwse paleizen en haar overweldigende souk. We zien het Atlasgebergte lonken vanuit de stad en gaan er heen voor een wandeling en fijne kennismaking met de Berbers zoals de Marrakchi dat ook doen. Ook een heerlijke Hamam hoort daarbij.


De naam ‘Marrakesh Express’ verwijst naar een cultnummer van Crosby, Stills & Nash.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1 & 2: ‘De stad van de Goden’

We komen in de late middag toe in Marrakesh. 

De volgende dag worden we al wandelend ondergedompeld in de Arabische sfeer en de Middeleeuwse verhalen van deze caravaanstad, ook ‘de stad van de Goden’ genoemd.  We treden de medina in via Bab Agnau, één van de bekendste poorten van de stad. De poort was de belangrijkste openbare ingang van de koninklijke kasba. Ook Almoravid Koubba, gebouwd door Ben Youssif ligt op onze weg. De bouw van dit imposant bouwwerk maakte van Marrakesh in de 12de eeuw de grootste stad van de wereld.

Tegen de avond wordt het heel wat drukker in de souk. Een theetje geeft ons de tijd om de lokale sfeer in ons op te nemen. We wanen ons in een andere wereld.

We dineren aan het Djemaa el Fnaplein in een legendarisch literair café. De verfijnde culinaire smaken van Marrakesh verrassen ons te midden van de  kasba vibe.

 

 

Dag 3: Boho glamour

De tuin van Majorelle met zijn zeer uitgesproken Majorelle-blauwe elementen,  is een bijzondere botanische tuin ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924.  Marrakesh had reeds een hoog Boho gehalte en trok tot decennia later kunstenaars aan. Dit vrije, avontuurlijke leven sprak ook Yves Saint Laurent aan en uit zich in de retrospectieve van zijn werk als couturier. We maken er ook een reis naar het hart van zijn inspiratiebronnen. De Franse architecten van Studio KO bouwden voor zijn oeuvre een architectonisch pareltje. Tijdens het bladeren door de archieven van de couturier raakste Studio KO geïnteresseerd in de dualiteit tussen rondingen en rechte lijnen. Van buiten ziet het gebouw er allegorisch uit als gekleed in baksteenkant. Het interieur is, net als de voering van een kledingstuk, radicaal anders: fluweel zacht, glad en licht.

Na deze vervullende ochtend en een  heerlijke lunch zetten we onze queeste verder. We bezoeken de  inspirerende kunstsite van Macaal.

 

Dag 4: Escapade naar de Hoge Atlas

We bezoeken het Amal Gueliz project voor vrouwen waar we ook onze picknick uitkiezen en rijden zoals een Boho, Marrakchi het betaamt de stad uit. Onze avontuurlijke escapade brengt ons naar een klein dorpje in het hoge Atlasgebergte. We slapen in een authentieke kasbah met een met hout gestookte hamam. Bij aankomst nemen we hier ruimschoots de tijd voor.  De rode draad van kunst, dynamiek en boho, trekken we ook hier door.

 

Dag 5: Het nationaal park Toubkal

Vandaag wandelen we in een vrij woeste omgeving, met fantastische vergezichten. We genieten van de zuivere lucht  in hetNationaal Park Toubkal  gelegen in de hoge Atlas met zicht op de met sneeuw bedekte bergen. We wandelen langs Berberdorpjes en arganplantages. Bij een gastgezin staat de lunch voor ons klaar. We zijn in de ban van de overheerlijke amlou. Een marokkaanse dip die gemaakt wordt met geroosterde amandelen, arganolie en honing.

 

Dag 6: Ontwaken in de stilte & Bedwelmende rozengeur in een hedendaagse realiteit

Traag, genietend van het lokale leven in een zonovergoten landschap komen we tot rust. Een ochtend met storytelling, een vleugje poëzie en een munttheetje doen ons hier de ware magie beleven van de ongerepte natuur. In de late voormiddag rijden we terug de hoge Atlas uit naar Marrakesh.

Het Bahiapaleis, ook glanspaleis genaamd met een geheel aan tuinen is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw en wordt als grootste paleis van die tijd gezien. Het was de bedoeling om de essentie van de islamitische en marokkaanse stijl in één gebouw te vangen. We bezoeken ook het fotomuseum waar we genieten van een lichte lunch met een lekker kopje koffie. In Musée de Mouassine zijn we te gast voor een concert. We zijn er onder de indruk van de locatie in een 16de-eeuwse woning met een interieur als een symfonie van kleur. Onze zintuigen worden er getriggerd en geactiveerd. De trilling van de snaren voert ons mee op een verfijnd muzikaal elan. Tijd om de souk in te gaan. Er is een energie in Marrakesh die draait om het samensmelten van traditionele ambachtelijke technieken met een moderne esthetiek. We brengen het beste samen met de nadruk op mode en interieur. We vinden vloerkleden, kussens, plaids, en keramiek. Ook kennen we de hotspots voor eigentijdse en vintage mode. Sieraden en boeken over stijl en design kunnen ons ook bekoren. We overnachten in stijl te midden van de Medina. We genieten er van een Bohémien interieur en een heerlijke afscheidsavond verguld door het maanlicht op het dakterras.

 

Dag 7: Bohémien Marrakesh - Home sweet home

Een rustige ochtend voor vertrek. Verfrist en geïnspireerd rijden we naar de luchthaven.

LOGIES


Om Marrakesh echt te ervaren dompelen we je onder in al haar kleuren, levendigheid en ambachtelijk erfgoed. Dit wordt weerspiegeld in de interieurs van de plaatsen waar we zeer comfortabel overnachten. Denk aan verzadigde kleuren, handgemaakte details en slaapkamers gevuld met kunst, klassiek en design waar je in verwondering valt. Een beleving op zich. In de hoge Atlas logeren we in een authentieke en comfortabele kasba.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Kim. Maktub” -‘Het staat geschreven'. Alles wat gebeurt, gebeurt met een reden en komt voort uit een groter plan. Het is een Arabische uitdrukking die een verklaring biedt voor vele levensvragen.Marrakech, bruisend van nieuwe energie en traditie, ik kijk er enorm naar uit jullie dra mee te nemen naar deze heerlijke boeiende stad vol hedendaagse dynamiek maar met een gouden zweem van boho ritmes uit een haast iconisch verleden. Dra, Insjallah...

7 dagen

MARRAKESH EXPRESS


Wanneer

  • 2023Prijs

  • € 1880 excl.vluchten

IMPRESSIES


Op deze reis ervaar je een fijne afwisseling tussen cultuur en natuur.  De markante gebouwen en plaatsen in de stad zoals de tuinen (YSL en Le Jardin Secret, de Medina…) De verkenning in Marrakesh was een stap in een andere wereld.  Alsook de tocht in het Atlasgebergte met een attente gids was een fijne beleving. De logies waren in een mooi kader en de gesprekken na de belevingen creëerde een aangename kennismaking. Storyteller Kim weet veel en doseert het allemaal mooi. Ook met aandacht voor iedere deelnemer zijn interesses en vragen.   Ze heeft een sterke verbondenheid met de Arabische en Berber cultuur, een zeer brede kijk en met boeiende gesprekken als resultaat.

 

- Mr Verleije Jan - Antwerpen