12 dagen
Wanneer
Prijs
WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER
Turkmenistan is een land rijk aan geschiedenis en cultuur en herbergt een unieke schat: de zijderoute. Deze oude handelsroute verbond het Oosten met het Westen en speelde een cruciale rol in de uitwisseling van goederen, ideeën en culturen. Het ontdekken van de parels van de zijderoute in Turkmenistan is als het openen van een venster naar een fascinerend verleden.
Zo was Merv, ooit een bloeiend centrum van handel en cultuur. De ruïnes van deze oude stad getuigen van de grandeur van het verleden, met imposante moskeeën, madrassa’s en forten die ons uitnodigen om te dwalen door de eeuwen heen. De architectuur weerspiegelt de invloed van verschillende beschavingen die hier ooit samenkwamen.
Verder naar het westen ligt de stad Mary, beroemd om haar archeologische vindplaatsen en de nabijgelegen overblijfselen van de oude stad Margush. Deze plek, een Unesco - werelderfgoed, biedt een kijkje in de vroege stedelijke beschavingen van Centraal-Azië en hun bijdrage aan de zijderoute.
De natuurlijke schoonheid van Turkmenistan draagt ook bij aan de aantrekkingskracht van de zijderoute. De Karakum-woestijn, met zijn uitgestrekte zandduinen en unieke flora en fauna, is een plek waar de geschiedenis samenkomt met de natuur, en waar de geest van de oude handelaren nog steeds voelbaar is.
In de hoofdstad Asjchabad, met zijn moderne architectuur en levendige markten beleven we de hedendaagse cultuur van Turkmenistan, die nog steeds diep geworteld is in de tradities van de zijderoute.
Het ontdekken van de parels van de zijderoute in Turkmenistan is een reis door de tijd, waar elke stop een verhaal vertelt van uitwisseling, handel en culturele rijkdom. Het is een uitnodiging om de geschiedenis te omarmen en de wonderen van een land te verkennen dat ooit het hart van een van de grootste handelsnetwerken ter wereld was.
DE REIS IN EEN OOGOPSLAG
Dag 1 : Internationale vlucht naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan
Dag 2 : Het verhaal van Ashgabat
We worden na middernacht hartelijk verwelkomd in de luchthaven en naar ons hotel gebracht.
We nemen de sfeer van de stad op tijdens een boeiende wandeling. Ashgabat is de hoofdstad van Turkmenistan en de grootste stad van het land omringd enerzijds door de Kopetdag bergketen en anderzijds door de Karakum-woestijn. De stad heeft een rijke geschiedenis maar heeft slechts een paar oude gebouwen. We wandelen er doorheen langs pleinen en mooie parken.
In de namiddag rijden we naar de ruïnes van Anau. Deze middeleeuwse stad ligt op 12 km ten zuidoosten van Ashgabat. We bezoeken er de Middeleeuwse Moskee.
Dag 3 : Gevarieerde en adembenemende landschappen prikkelen ons netvlies
We nemen een binnenlandse vlucht van Ashgabat naar Dashoguz. Het landschap van Turkmenistan is heel afwisselend. Tijdens de vlucht genieten we van uitgestrekte woestijnen, groene valleien en indrukwekkende bergketens.
Urgench staat met gouden letters geschreven in de geschiedenis van Centraal Azië. Bij aankomst in Dashoguz rijden we naar de oude stad Urgench.
Vandaag is deze oude nederzetting de bijzonderste historische en culturele eigendom van het land. Aan het einde van de 10e eeuw was Urgench (voorheen Gurgandzh) de hoofdstad van de enorm welvarende staat Khorezmshakh welke het hele gebied van de Amu Darya-delta in het noorden van Turkmenistan en tot in het westen van Oezbekistan besloeg. Urgench lag op de kruising van twee grote karavaanroutesWe staan verwonderd te kijken naar de talrijke mausoleums, het lokaal museum in Kunyurgench en de 60m hoge Minaret gebouwd door Khan Kutlug Timur. Tegen de avond zijn we terug in Dashoguz.
Dag 4 : ‘The black hole’ – de gaskrater van Darwaza
Vandaag ontdekken we ‘het leven zoals het is’ in Dashoguz en rijden we met de jeep naar de krater van Darwaza. Dit verbazingwekkende 70 meter brede gat in de Karakum-woestijn staat permanent in brand. We logeren hier vlakbij zodat we ook ’s avonds dit schouwspel bij zonsondergang beleven.
Dag 5 : De nomadenvolkeren in de woestijn
Onze jeeptocht brengt ons vandaag terug naar Ashgabat door de Karakum-woestijn. Onderweg zijn we te gast bij een kleine nederzetting die voornamelijk in yurts wonen tussen de zandduinen. Op onze weg liggen ook waterkraters en zijn we te gast bij lokale families in hun yurt. Zij maken bijzonder mooi borduurwerk en onderhouden de saksaul plantages (woestijnplanten waarmee men vuur maakt om te koken).
Tegen de avond zijn we opnieuw in Ashgabat.
Dag 6 : We verlaten Asgabat voor het dorpsleven in de bergen
Een ochtendrit brengt ons naar de bergen. Onderweg bezoeken we een paardenboerderij en worden er ingewijd door de meester van de paarden en koken er heerlijke Plov met ‘de lady of the house’.
Na de lunch komen we toe in Nohur waar we de meer dan 800 jaar oude pelgrimsplaats voor Gyz Bibi bezoeken. Onze tocht door de Kopetdag-bergen langs de Sumbar-rivier slingert langs kleine dorpjes. Hier worden de granaatappels en andere fruitsoorten geoogst. Ook de Keteni bevolking toont ons hun kunst van het weven van zijde.
We overnachten hier zeer eenvoudig maar zó gezellig bij een zeer gastvrije lokale familie.
Dag 7 : Tussen de pelgrims
Vandaag ruilen we ons busje opnieuw voor een jeep om naar het bedevaartsoord, Paraw Bibi, in de bergen, te rijden.
Na een heerlijke picknick rijden we verder naar Balkanabat waar we een theetje drinken in de lokale bazaar. Vervolgens komen we in de namiddag aan in het bedevaartsoord Gozli Ata waar we overnachten op de pelgrimsplaats.
Dag 8 : Van de vlammende bergen naar de Kaspische zee
We verkennen het Balkangebergte en rijden naar de Yangi gala bergen, ook wel de vlammende bergen genoemd. We maken er een wandeling en genieten van de vlammende kleuren op de flanken en de canyons. De plek voor een heerlijke picknick. Via Kemal ata - de ongewone stenen vallei rijden we naar de stad Turkmenbashi. Deze stad werd oorspronkelijk gebouwd door het keizerlijke Russische leger. Heden is het een grote haven aan de Kaspische Zee met een mix van cultureel erfgoed in een hedendaagse, moderne wereld.
Dag 9 : De trein brengt ons terug naar Ashgabat
Turkmenbashi werd gebouwd door Japanse gevangenen. We lopen er door de haven en staan op onze tocht perplex van de fraaiheid van de oude stadshuizen. Na het diner in een lokaal restaurant nemen we een binnenlandse vlucht van Turkmenbashi naar Ashgabat.
Dag 10 : Mary een grote oase in de woestijn
Na een heerlijk ontbijt rijden we naar Mary. Mary ligt midden in de woestijn, in een grote oase en werd gesticht door een Russische militair in 1884. Tegenwoordig wordt Mary beschouwd als de grootste stad op het platteland voor de katoenteelt en een belangrijk centrum voor gasproductie. Het uitgestrekte werelderfgoed van Merv herbergt tal van ommuurde bouwwerken uit verschillende periodes, verspreid over een gebied van 1200 hectare. We lopen over heuvels die ooit de vestingmuren van Erk Kala waren.
Dag 11: De parels zijn aan elkaar geknoopt
Na een rustige ochtend in Mary rijden we terug naar Ashgabat waar we in de namiddag toekomen. We maken ons klaar voor vertrek, kopen wat laatste souvenirs en genieten van een heerlijk afscheidsdiner op een uitgelezen plek.
Wat een land! We hebben de parels aan elkaar geknoopt en gaan met een verbrede kijk op de zijderoute huiswaarts.
Dag 12 : Home sweet home
Na een weldoende nachtrust worden we naar de luchthaven gebracht voor vertrek huiswaarts.
LOGIES
We logeren zeer comfortabel in de hoofdstad Ashgabat en Dashoguz. Ook in de overige steden zijn de logies comfortabel en in de sfeer van het land. In het pelgrimsoord en in een lokaal dorp bij gastgezin staan de beleving voorop en is het logement eerder basic. In Darwaza slapen we in een yurt
STORYTELLING
Deze reis neemt ons mee naar de belangrijke knooppunten van de zijderoute in Turkmenistan. We worden ondergedompeld in de verhalen van weleer door onze fantastische lokale, engelstalige storyteller.
Nederlandstalige anubhuti-begeleiding door Nele Travers.
THERE IS A STORY IN EVERY JOURNEY
+32 484 397 489 • inspiration@anubhuti.be
Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België
© copyright anubhuti all rights reserved
The pictures by Helga Peeters are taken during her anubhuti journeys.