NAMIBIË & ZUID AFRIKA

  15 dagen

  THE BEST

  OF TWO WORLDS


  Wanneer

  • van 11 tot 25 september 2025


  Prijs

  • € 5020 excl.vluchten


  WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


  Op deze reis verbinden we Zuid-Afrika met Namibië. Een reis die ons meeneemt tot in de diepste roots van deze beide landen. ‘The best of two worlds’.


  We zoeken de contrasten van Kaapstad op. We ontdekken zowel het mondaine Kaapstad als de townships. We genieten van hartverwarmende ontmoetingen.  Onze tocht neemt ons mee van de West-Kaap naar de Cederberg Mountains, verder tussen Clanwilliam en Ceres tot Windhoek in Namibië.  

  De Cederbergen herbergen indrukwekkende rotstekeningen.  We bewonderen er ‘die mooie, pragtige  sonsondergang’ en nippen van ‘die heerlike plaaslike organiese wyn’.


  We verkennen een deel van de oudste woestijn van de wereld in Namibië. Deze is honderd miljoen jaar geleden ontstaan. De Namib-woestijn strekt zich uit langs de kustlijn van het land en wordt vaak versluierd door een mysterieuze mist. 


  Als kers op de taart kijken we uit over de Fish River Canyon, de derde grootste canyon van de wereld en rijden langs ’s werelds hoogste zandduinen in de Sossusvlei. 


  Rotsplateaus, zoutpannen en duinen ... we kunnen er niet genoeg van krijgen. 

  Het roept een gevoel van oneindigheid en grootsheid in ons op.

  Al die kleuren, al dat zand.  De oneindige landschappen en bijzonder mooie ‘leegte’ van deze zichten zijn een inherent deel van Namibië. Deze landschappen ‘kruip in jou siel’ zoals de Zuid-Afrikanen zo mooi zeggen.

  Tijdens de Zuid-Afrikaanse lentedagen (september) genieten we van de prachtige, kleurrijke bloemen in en rond Namaqualand alsook de langs de wegen er naartoe.


  Tijdens de Zuid-Afrikaanse lentedagen (september) genieten we van de prachtige, kleurrijke bloemen in en rond Namaqualand alsook de langs de wegen er naartoe.


  Puur genieten!


  DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


  Dag 1: Internationale nachtvlucht naar Kaapstad

   

  Dag 2: De unieke Tafelberg

  We komen voor de middag aan in Kaapstad. Het is tijd voor letterlijk en figuurlijk hét hoogtepunt van Kaapstad: de Tafelberg. Met de lift gaan we naar boven en genieten van een wandeling op de berg.  Een ideale manier om toe te komen en te genieten van het uitzicht op Kaapstad. 

   

  Dag 3: Cape Point

  Na een heerlijk ontbijt vertrekken we  voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop.  We zoeken de gemoedelijke omgeving op aan Simon’s town waar de pinguïns zich bevinden. Vervolgens rijden we naar Cape Point, het woeste uiterste puntje van het schiereiland, één van ’s werelds mooiste uitzichten. ’s Avonds genieten we van een gezellig diner en worden we ondergedompeld in het Zuid Afrikaanse leven zoals het is.

   

  Dag 4: Ontdekking van een Township &  Trendy en koloniaal Cape Town

  Het is zondag vandaag en we starten de dag met een innemende gospeldienst.  Daarna begeven we ons naar Khayelitsha, één van de grote ‘townships’ rond Kaapstad.  Een fijne kennismaking, we worden hier ondergedompeld in een verrassende, andere wereld met o.a. zijn ‘shaks’, golfplaten huisjes en lokaal radiostation.  Wat een beleving!  In de namiddag ontdekken we het koloniaal verleden van Kaapstad.  ’s Avonds ontspannen we ons aan Cape Waterfront en pikken de trendy sfeer van de stad op met zijn hedendaagse muziek.   Wat een dag van uitersten!

   

  Dag 5 & 6: Verwelkoming in de Cederberg Mountains

  We rijden door naar Ceres waar we genieten van twee overnachtingen met een prachtig uitzicht op het Cedergebergte.  Al wandelend doen we onze eerste indrukken op van deze prachtige, afgelegen streek die ons verwent met unieke vergezichten van op ons terras.  Het herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogels en kleine en grote reptielen en een prachtige stadszaal dat volledig is uitgehouwen in de rotsen. ’s Avonds nemen we ook even de tijd om te wandelen tot aan de lokale ‘Grootrivier’.  Wat een verwelkoming!

   

  Dag 7 : Eeuwenoude rotskunst in Clanwilliam

  Na een heerlijk ontbijt rijden we verder door naar Clanwilliam waar we overnachten in een charmante guesthouse. Clanwilliam is één van de tien kleinste dorpen van Zuid-Afrika.  Hier wordt al 200 jaar wijn verbouwd en staat o.a. ook gekend voor zijn heerlijke rooibos-thee.  De 25 km lange Pakhuis bergpas verbindt Clanwilliam met Calvinia en kent schitterende rotsformaties en prachtige vergezichten.  Clanwilliam is een ideale uitvalsbasis voor een mooie wandeling langs de Sevilla Rock waar we de prachtige 8000 jaar oude rotstekeningen van de San of Bosjesmannen kunnen bewonderen.  Eeuwen geleden reisde dit nomadenvolk er met hun dieren en lieten er talrijke rode en zwarte rotstekeningen achter waarin ze voornamelijk hun trancerituelen beschreven. Indrukwekkend!

  We genieten hier volop van de omringende natuur met een heerlijke picknick en maken er prachtige wandelingen.

   

  Dag 8 – Do 18 sept’25: Op doorrit in de Karoo

  Vroeg uit de veren!  Vandaag maken we ons klaar voor een lange rit naar het Noorden richting grens met Namibië.  We rijden door de Karoo langs de Vanrhyns pass via onherbergzaam gebied tot in Springbok.  Het Goegap Wildflower Reserve, gelegen nabij Springbok, maakt deel uit van het Namaqua National Park.  Een onherbergzaam landschap. Tijdens de Zuid-Afrikaanse lentedagen (september) wordt dit onherbergzaam landschap omgetoverd in een bloementapijt, uniek in zijn soort.  Springbok, gelegen in een smalle vallei tussen twee granieten heuvels van de ‘Klein Koperberg’, is gekend voor zijn koper- en mijnbouw. We overnachten aan de Oranjerivier, lokaal ‘Gariep’ genaamd, in prachtig gelegen lodges aan de oevers van deze rivier.

   

  Dag 9: Op zoek naar de ‘halfmens’

  Vandaag gaan we op zoek naar de 'halfmens', een zeer bijzondere verschijning in het Transfrontier Park. Een nieuwe tendens binnen de parken in deze regio is dat parken grensoverschrijdend ontstaan, dit omdat dieren niet gebonden zijn aan grenzen zoals mensen. We gaan er op ontdekking via de natuurlijke paden van de voormalige goudzoekers.

   

  Dag 10: Ai-Ais betekent in het Nama ‘brandend water’ 

  We rijden verder door langs de Oranjerivier en het Transfrontier Park,  voor een fijn verblijf nabij Ai-Ais. We staan er in verwondering in de derde grootste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in Amerika en die van Groenland. Nabij onze lodge maken we een avondwandeling naar de lokale canyon om er de spectaculaire zonsondergang te beleven.  We genieten er van een aangename rust, ontspanning en stilte en worden verwend met prachtige vergezichten. 

   

  Dag 11: De weg is wijzer dan de wegwijzer

  We maken een lange maar prachtige rit richting Sesriem.  Onderweg worden we verrast met bijzondere belevingen in dit uitgestrekt gebied. We overnachten in Klein Aus waar we opnieuw een ander landschap aanschouwen met een prachtige zonsondergang.  We dineren op een verrassende plek te midden van de natuur. 

   

  Dag 12:  Sossusvlei here we come

  Onze weg brengt ons vandaag in Sesriem.  De naam Sesriem komt uit het Afrikaans en verwijst naar het aantal riemen waarmee de eerste ontdekkingsreizeigers een touw moesten maken om uit de nabijgelegen kloof water te halen. Sesriem is de toegangspoort naar het Namib-Naukluft National Park. Een groot deel van dit gebied bestaat uit de Namib-woestijn, met onder meer de bekende Sossusvlei. 

   

  Dag 13: Sossusvlei ‘the must see’ van Namibië

  De komende dag worden we omgeven door de roodkleurige zandduinen van deze prachtige plaats en staan in verwondering bij de Sossuvlei, Big Daddy, Deadvlei, Hiddenvlei, Dune 45 en de Sesriem kloof. We dalen af in de canyon van Sesriem en maken een unieke wandeling tot bij de oude bron. Wat een prachtige sfeer bij ochtendgloren. Al die kleuren in het zand roepen een gevoel van oneindigheid in ons op. Puur genieten in dit spectaculair landschap. Dit geloof je niet!

   

  Dag 14: Naar de hoofdstad van Namibië

  We reizen verder via de prachtige Spreethoogtepass langs de scenic route tot in Windhoek.  We ronden onze prachtige reis af met een tussenstop in Solitaire voor een niet te missen legendarische appelstrudel. Aangekomen in Windhoek maken we ons klaar voor de internationale verbinding huiswaarts.

   

  Dag 15: Home sweet home

   

   


  LOGIES


  Zeer bijzondere, mooie wel uitgekozen locaties in alle comfort. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.  STORYTELLING


  Nederlandstalige ‘anubhuti’ storyteller Marc Boons. Deze reis wordt begeleid door Marc Boons. Op 6 jarige leeftijd emigreerde Marc zijn familie naar Zuid-Afrika. Hij leerde er ‘sy eerste woorde Afrikaans’.  Wanneer Marc zijn familie later terugkeerde naar België, bleef zijn hart verlangen naar dit mooie land en hij verbleef er dan ook regelmatig o.a. voor zijn stages geneeskunde.  Marc blijft verbonden met dit fascinerende land, vol contrasten op gebied van natuur, bevolking, geschiedenis en politiek (apartheid voor en na).  Voeg daarbij de immer blauwe hemel

  en je hebt de perfecte match om ‘de wereld in 1’ te ontdekken. Voor deze reis werkt hij samen met wel uitgekozen lokale gidsen.

  unsplash