SRI LANKA

10 dagen

CEYLON, THE HOME

OF THE GOOD TEA


Wanneer

  • van 3 tot 12 maart 2024Prijs

  • € 2390 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


In het Sanskriet betekent Sri Lanka ‘eerbiedwaardig schitterend eiland’. Dit pareltje in zee is Azië in het klein.


Op deze reis doorheen Sri Lanka  beleef je de immens groene centrale heuvels, de sacrale tempels , wildparken, theeplantages en  het koloniaal verleden.

Dit klein eiland dat op een boogscheut van het Zuiden van India ligt, herbergt grote culturele diversiteit en  zeer impressionante, enorm groene landschappen. Je voelt je er als in Junglebook en tegelijkertijd wordt je gekatapulteerd in de geschiedenis bij het ontdekken van eeuwenoude tempels.

In de 19de eeuw kwamen de Engelsen aan land en vestigden zich in Kandy. Een stad die nog steeds de sporen van het koloniaal verleden draagt. We bezoeken er de mooie tempel met de tand van Boeddha. 


We begeven ons verder in het verhaal van de thee. Uitgestrekte theeplantages vergezellen ons tijdens onze reis.  De olifant staat symbool voor Sri Lanka. Fantastisch om deze dieren te aanschouwen in hun natuurlijk biotoop.

In Galle stappen we in de voetsporen van de Nederlanders die hier in de 17e en 18e eeuw hun basis maakten en een imposant fort bouwden.  

De zee is alom aanwezig en daar genieten we ten volle van. Uitgestrekte zandstranden met palmbomen doen ons onthaasten in het zeer aangename Bentota.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Intercontinentale vlucht naar Colombo


Dag 2 : Aankomst in  Colombo

We komen toe in Colombo waar we hartelijk verwelkomd worden.  Vandaag gaan we op ontdekking in deze Oosterse stad.  Colombo is gelegen op een oude handelsroute en ademt nog steeds de oude glorie uit maar is tegelijkertijd heel hedendaags.  Een heerlijke mix van oud en nieuw. We starten onze ontdekkingstocht met een bezoek aan ‘Number 11’ waar we in de leefwereld van de zeer gerenommeerde architect Geoffrey Bawa stappen.

Na afloop drinken we een koffietje in het Gallery Café.  We vervolledigen  onze eerste  indrukken van deze innemende stad  met een kijk op het hedendaags Colombo: we bezoeken een art space  en de race course. We komen helemaal in de sfeer! ’s Avonds dineren we in een heerlijk lokaal restaurant.Dag 3 : De Gouden tempel van Dambulla

Vandaag rijden we naar Dambulla, 148 km Noordoost van Colombo.

Onderweg brengen we een bezoek aan het ‘Pinnawala Elephant Orphanage’. 

De weg naar Dambulla slingert zich doorheen de uitgestrekte natuurpracht. Aangekomen in Dambulla staan we oog in oog met de nederige Boeddhistische beelden daterend uit de 1ste eeuw voor Christus, toen koning Valagamba zijn toevlucht zocht in de grotten terwijl de monniken de koning beschermden tegen invallen.  Wanneer de koning terug de troon besteeg in Anuradapura bouwde hij  dit mooi tempelcomplex uit dankbaarheid voor de monniken.  De rotstempel is de grootste en best bewaarde rotstempel van het land die 153 Boeddhabeelden onderbrengt en 2100m² muurschilderingen. Ook Shiva, Vishnu en Ghanesh zijn hier terug te vinden. Hier overnachten we heerlijk in de natuur en nemen we even de tijd om op adem te komen.

`

Dag 4 : Met de fiets door Polonnuwara

Op weg naar Sigiriya en Minneriya, bezoeken we Polonnuwara dat we met de fiets ontdekken. Een mooie fietstocht neemt ons mee doorheen de geschiedenis  van een oud koninkrijk. We staan versteld van de pracht van ruïnes en tempels die hier bewaard zijn gebleven.

Deze site dateert van het einde van de  10de eeuw wanneer de Chola-koningen van Zuid India, Sri Lanka  veroverden.  Na de fietstocht zijn we te gast in Minnerya National Park waar we een leuke jeepsafari maken en heel wat wilde dieren kunnen spotten. 


Dag 5: De pareltjes van Sigiriya

We maken een heerlijke wandeling  in Sigiriya, zoals locals zeggen, het achtste wereldwonder. Deze rotsformatie gelegen op een groot rotsplateau  is werelderfgoed.  Sinds de 3de eeuw herbergt dit rotsplateau een klooster.

Midden de 5de eeuw bouwde Koning Kasyapa hier een impressionant paleis.  Na zijn dood werd dit feeëriek complex opnieuw een boeddhistisch klooster dat functioneerde tot de 14de eeuw.  We bekijken deze imposante site vanuit onverwachte invalshoeken.  Op weg naar Kandy zijn we te gast op een kruidenplantage waar de gastfamilie ons culinair verwent met de heerlijkste hapjes.


Dag 6: Op de melodieën van de drums

Na een heerlijk ontbijt bezoeken we ‘de tempel van de tand’ waar we de ochtendceremonie bijwonen.  Dit is wereldwijd de belangrijkste plaats voor boeddhisten.  We nemen deel  aan een kleurrijke ceremonie op de melodieën van de drums die ons onderdompelen in deze  tijdloze cultuur en rituelen. In de tempel wordt de heilige tand van Boeddha bewaard. Talrijke pelgrims stromen toe met lotus- en frangipanebloemen om te offeren.

Ze proberen elk een glimp van de tand op te vangen terwijl er hard op de trommels wordt geroffeld.  Een indrukwekkend gebeuren in een mooi tempelcomplex.   


Dag 7: Uitgestrekte stranden met palmbomen

We reizen verder richting Bentota via Kitugala. Dit dorpje werd bekend door de film – Bridge over the river Kwai.  We hebben dit groen eiland nu helemaal in onze vingers.  Tijd om te genieten aan de weidse uitgestrekte stranden. 

Een leuke avondwandeling langs het strand doet ons helemaal onthaasten. 


Dag 8: Via de prachtige kustlijn naar Galle

Galle mag niet aan onze queeste doorheen Sri Lanka ontbreken. Vandaag gaan we naar Galle langs de prachtige Zuidkustlijn.  Een mooie, schilderachtige rit die ons naar het Fort van de Oost-Indische compagnie brengt. In Galle lopen we in de voetstappen van de Nederlandse overheersing tijdens de 17de en 18de eeuw. In deze tijd was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka.  We ontdekken er het Fort en lopen wat rond in de nauwe, deels autovrije straatjes van Fort Galle op zoek naar leuke hebbedingetjes en genieten op een gezellig terrasje. Ook Ambalangoda, een klein stadje bekend om zijn handgemaakte maskers en poppen ligt op onze weg.


Dag 90: Bentota

‘Let the journey unwind’. Tijd voor een deugddoende massage, wat quality time samen of een strandwandeling tussen de schildpadden.  ’s Avonds maken we ons klaar voor vertrek huiswaarts.


Dag 10: Home sweet Home

LOGIES


We verblijven in stijlvolle en zeer comfortabele, prachtige hotels.  Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Helga.

Als bezielster van ‘anubhuti’ choreografeert ze de reizen. Haar kennis en contacten ter plaatse maken van elke reis een ware belevenis. Ze reist met jullie mee op deze reis.