TURKIJE

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Deze tocht brengt ons langs enkele van de mooiste pareltjes van het allereerste langeafstandswandelpad van Turkije, de Lycian Way. De route slingert zich een weg over kale heuvels en door geurende dennenbossen met uitzicht op de blauwe Middellandse Zee.


De 'Lycian Way' is een langeafstandswandelpad uitgewerkt door de Britse Kate Clow die ongeveer twintig jaar geleden dit gebied ontdekte en ongeveer 400 km lang is.  Het verbindt eeuwenoude verbindingswegen met afgelegen ruïnes uit de Lycische oudheid.  Het strekt zich uit van Ölüdeniz tot in Geyikbayiri, ongeveer 20 kilometer van Antalya langs de kust en een stuk in het binnenland.

Oude mannen met doorgroefd gezicht en hooivork in de hand, het rinkelen van geitenbelletjes, vogelgezang en prachtige natuur verwelkomen ons.  We ervaren er de Turkse gastvrijheid en authenticiteit van het land als we uitgenodigd worden voor een kopje thee. We beleven er een zeer doorleefde cultuur.


Een aantal indrukwekkende oude ruïnes zoals Xanthos en Patara, gelegen in de buurt van een van de mooiste witte stranden van Turkije, brengen ons in verwondering. We genieten van een cruise in de Baai van Kekova, beroemd om de onderwaterruïnes van de verzonken stad. DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Dalaman

We worden hartelijk verwelkomd in de luchthaven van Dalaman.


Dag 2: We wandelen langs de kust.
Faralya - Aktaş beach - Kabak (9 km/3,5u/+420m/ -480m)

Na een heerlijk ontbijt zetten we onze ontdekkingstocht verder en wandelen we langs de kust van Faralya naar Kabak beach. Het pad brengt ons hoog boven de Vlindervallei.  Tussen de kloof, in de vallei leven er veel verschillende soorten vlinders.  Genietend van het uitzicht op de indrukwekkende rotsachtige kustlijn, komen we langs het kleine paradijselijk strand Aktaş wat wiite steen betekent. We ronden onze dag af aan de baai van Kabak, één van de mooiste zandstranden en zeer afgelegen strand van de Seven Capes met prachtige dennenbossen en watervallen. We overnachten opnieuw in Faralya.


Dag 3: de Lycian way met zicht op zee

Faralya (14 km/5 à 6 u/ +605m/-635m)

Na een heerlijk ontbijt, genietend van het uitzicht over de lagune van Ölüdeniz,  starten we ons tocht langs de Lycian Way met een spectaculair uitzicht over de zee en de lagune van Ölüdeniz. We beklimmen de lagere hellingen van Baba Dagı (Father Mountain) over een geplaveid muilezelpad en passeren de dorpjes Kozağaç en Kirme. We dalen af over een eeuwenoud pad naar het kleine dorpje Faralya dat gelegen is op de groene hellingen boven de Vlindervallei.

We overnachten opnieuw in onze thuis te Faralya.


Dag 4: Heerlijk ontvangst in het theehuis
(11 km/4 à 5 u/+870m/-430m)

Na een heerlijke nachtrust wandelen van Faralya naar Alinca langs een bebost pad hoog boven de afgelegen baai van Kabak.  We klimmen langs een oud muilezelpad naar Alinca en worden onderweg verwend met prachtige vergezichten op Yedi Burun.  Geiten grazen onder de olijfbomen terwijl we de geur opsnuiven van brandend hakhout en genieten van een hartelijke ontvangst in een theehuis waar de vrouwen heerlijke gözleme bakken.


Dag 5: De Lycische koningsgraven spreken boekdelen

(7 km/4 u/+300m/-530m)

We verlaten het dorpsleven van Gey en starten onze wandeling naar het oude Sidyma waar we de ruïnes van deze eens zo grote stad verkennen.  De ruïnes liggen verspreid over een ingesloten vallei tussen twee heuvels.

De dorpshuizen zijn gebouwd met restanten van de oude bouwstenen waarvan de inscripties, graven en stadsmuren nog zichtbaar bezaaid liggen over deze prachtige plaats.  Tussen de ruïnes genieten we van een heerlijke, lokale lunch in een lokaal dorpshuis. In de namiddag ontdekken we Pinara met zijn indrukwekkende oude ruïnes: de oude Lycische koningsgraven en huizen. We overnachten in Gey.


Dag 6: In de voetstappen van Alexander De Grote
(11 km/ 3 u/+150m/-300m)

Xanthos (het hedendaagse Kinik), de eerste hoofdstad van de oude Lycische regio, verwelkom ons met adembenemende uitzichten op de oude overblijfselen. We aanschouwen een theater, huizen en graven terwijl onze storyteller heroïsche verhalen vertelt. We bezoeken de overblijfselen van een Romeins aquaduct dat water van hoog in de bergen naar het oude Patara bracht. We wandelen van het aquaduct naar de oude site van Patara dat gelegen is aan de kust. Patara was een belangrijke havenstad, waar een theater, badcomplexen, tempels en andere overblijfselen van deze eens zo toonaangevende stad van de Lycian League te bewonderen zijn. Ook keizer Hadrianus en Alexander de Grote zijn hier geweest.
Tegen de avond komen we toe in Hoyran.


Dag 7: Met de boot naar de verzonken stad Sualti Sehir

Hoyran - Gökkaya wandeling (7 km/3u) 

Vandaag volgen we een eeuwenoud voetpad bergafwaarts en genieten van een prachtig uitzicht over de kust en de valleien. In de beschutte baai van Gökkaya ligt de boot klaar. We genieten van een cruise op de lagune van Kekova.

We komen langs het dorp Simena met zijn voortreffelijke vis. Deze bijzondere plek ligt op het puntje van een schiereiland en is alleen te voet of per boot te bereiken. We bewonderen Sualti sehir, de verzonken stad die vroeger aan de kust lag, maar nu onder het wateroppervlak is verdwenen.

Het kruisvaarderskasteel werd gebouwd op de overblijfselen van een grote Lycische necropolis met sarcofagen en rotsgraven en biedt een prachtig uitzicht over de lagune van Kekova met zijn prachtige verborgen onderwaterstad.  Met de schoonheid van de omringde natuur en de rijkdom aan antieke restanten. 


Dag 8: De ruïnes van het oude Hoyran
We ontdekken vandaag de pareltjes van Hoyran.  In dit klein  boerendorpje vinden we traditioneelgebouwde stenen boerderijtjes en houten opslaghuisjes. Het lijkt alsof de stenen sarcofagen er over een bloementapijt uitgestrooid werden. Een mooie afsluiter van onze reis.


Dag 9: Home sweet home

We worden naar de luchthaven van Dalaman gebracht voor onze internationale verbinding huiswaarts.

LOGIES


We overnachten in zeer comfortabele familie guesthouses die de sfeer van het land uitademen.STORYTELLING


Storytelling door een hartelijke, lokale, Engelstalige gids. 

9 dagen

TURKIJE

THE LYCIAN WAY


Wanneer

  • van 11 tot 19 september 2021
  • van 30 oktober tot 7 november 2021 (herfstvakantie)Prijs

  • € 1410 excl.vluchten