KIRGIZIE

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


De zijderoute is een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China, het Oosten van Azië en het Middellandse zeegebied. Eeuwenlang was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen Oost en West. Karavanen met zijde, specerijen, goud, keramiek, papier, gingen via vele verschillende wegen heen en weer. Niet alleen de handel floreerde, er was ook een uitwisseling van ideeën, godsdiensten en filosofieën.


Wij verkennen de route in Kirgizië. De tocht heeft het karakter van een ontdekkingsreis met lokale belevingen. We doorkruisen verschillende landschappen met een grote verscheidenheid aan vegetatie en populatie, sneeuwgebergten en rode zandsteen formaties. Ook het bezoek aan een kleurrijke zondagsmarkt en de verblijven in yurtkampen in de steppe zijn een hoogtepunt. Onderweg maken we mooie wandelingen, we verplaatsen ons per jeep, raften op de canyon van Boom en gaan te paard met de nomaden op verkenning.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië 


Dag 2: De charme van Bishkek

We maken een eerste verkennende stadswandeling in deze bijzondere ex-Sovjet Russische stad. De verrassende architectuur, de vriendelijke bevolking, de wijde straten omgeven door het Tian Shan gebergte dompelen ons onmiddellijk onder in de charme van deze toch ook Oosterse stad. We duiken de kleurrijke bazaar in waar we de Oosterse sfeer kunnen proeven. Het welkomsdiner is een ware onderdompeling in de lokale folklore cultuur. Wat een land! 


Dag 3: Het lokale leven in een heerlijk gastenverblijf

Op weg naar de Chon Kemin vallei (180 km) bezoeken we de toren van Burana. Daarna rijden we verder door naar Chon Kemin. Chon Kemin is één van de mooiste valleien van het land. Hier verblijven we 2 nachten. We logeren er in een guesthouse ten midden van de natuur en maken kennis met de bereiding van traditionele gerechten. De vallei staat bekend om zijn eetbare paddenstoelen, bessen en medicinale planten. In de namiddag maken we samen brood en ontdekken we het lokale leven. We ervaren een hartverwarmend verblijf in dit klein dorpje bij een fantastisch gastgezin. Wat een ontvangst!  


Dag 4: Raften in de canyon van Boom

Na het ontbijt vertrekken we naar Boom. We krijgen er een introductie in de regels van het raften waarna we onze avontuurlijke raftingtocht (1u) starten in de canyon van Boom op de Chuy rivier. Deze canyon is ongeveer 30 km lang en verbindt de regio van Issy Kul met die van Chuy. Bij aankomst wacht ons lokaal team ons op met een heerlijke picknick. Vervolgens maken we een wandeling in deze indrukwekkende george. In de late namiddag keren we moe en voldaan terug naar ons gastenverblijf.  


Dag 5: Naar Karakol

We rijden doorheen een verrassend landschap langs de oever van het Issy Kul meer naar Karakol. Onderweg bezoeken we de petrogliefen van 500 voor Christus en zoeken verfrissing in het heerlijk water aan de oever van een rivier. We lunchen in het stadje Cholpon Ata. Tegen de middag komen we aan in een eco-boerderij waar we een inkijk krijgen in het dagelijks leven in en rond de boerderij. Een heerlijke ‘homemade’ dinner wordt voorzien in deze prachtige omgeving. We verblijven hier de komende 3 nachten. We genieten!  


Dag 6: Karakol - zondagsmarkt en indrukwekkende Orthodoxe kerkdienst

Vandaag gaan we op ontdekking in Karakol. Op deze zondagochtend brengen we een bezoek aan de dierenmarkt. Hier nemen we ruimschoots onze tijd voor. Je gelooft je ogen niet, werkelijk alles is hier te koop. Om 10 uur is er de hoogmis in de Russisch-orthodoxe kerk. De Dungan Moskee en het Prezhevalsky museum zijn ook zeker een bezoekje waard.


Dag 7: ‘Gouden Spa’

We vertrekken vandaag naar Altyn Arashan George, ook ‘Gouden Spa’ genaamd. We vinden er overal warm waterbronnen. We hebben ons zwempak bij en laten ons onderdompelen. Puur natuur! We picknicken en wandelen wat rond in deze bosrijke, groene omgeving. Hier heb je zoiets van meer moet dat niet zijn!  


Dag 8: Wandeling langs met sneeuw bedekte bergtoppen

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar Jyrgalan. We maken er een fascinerende wandeltocht in het Tian Shan gebergte. Onze tocht brengt ons naar Turnaluu Kol gelegen op 2600m. We wandelen doorheen prachtige bossen en zeer kleurrijke bloemenvelden. Vanaf mei tot juli vertoeven er hier in deze omgeving talrijke kraanvogels uit de Perzische Golf. Deze zeer zeldzame imponerende vogels laten zich bewonderen aan de oevers van het Turnaluu meer. Het klimaat is er ideaal om te broeden. We wandelen verder naar beneden en komen aan in Jyrgalan waar we overnachten in een gastenverblijf. Gedurende de zomer is het overdag niet heel warm en ’s nachts koelt het hier niet fel af omwille van de nabijgelegen hot streams van het Issyk-Kul meer.  


Dag 9: Rode zandsteenformatie

We rijden verder naar Djety-Oguz George. Dit is een rode zandsteen formatie ‘Seven bulls’ genaamd. We luisteren naar de spannende verhalen en mooie legendes van de herders, ontdekken hun onherbergzaam bestaan en leren de knepen van het vak om een roofvogel te temmen. We vleien ons neer in een prachtige weide en genieten er van een lunch. We zijn te gast in een yurtkamp, van waaruit we wandelen we naar de prachtige nabijgelegen watervallen.  


Dag 10: De zandsteenformaties van Skazka

We rijden doorheen de indrukwekkende Skazka canyon met zijn rode zandsteen formaties. Onderweg maken we een mooie wandeling, een queeste in een idyllisch gebied op zoek naar een Boeddhistisch restant van ten tijde van de Zijderoute. We bezoeken families in de nabij gelegen dorpjes en ontdekken hun traditionele ambachten. We bouwen mee een yurt op. Tegen de avond komen we toe in Son-Kul, een bijzonder uitgestrekt meer gelegen op 2030 m. Dit meer ligt totaal afgelegen, mooi beschermd tussen hoge besneeuwde toppen. We verblijven er in een yurt.


Dag 11: Het leven zoals het is van de Nomaden

We ontwaken met prachtige zichten op het Son-Kul meer. De reflectie van de bergen in het meer geeft indrukwekkende kleurschakeringen van donker groen tot azuur blauw. Hier komen veel plaatselijke nomaden samen. We zien hen op stap gaan met hun kudde en yaks. In de namiddag maken we er een paardentocht en genieten van de enorme weidsheid, de stilte en prachtige uitzichten. Hier heeft de tijd echt stil gestaan!  


Dag 12: Een caravanserai op de zijderoute

Onze tocht brengt ons vandaag verder naar Tash Rabat. We wanen ons in de voetsporen van Marco Polo. Tash Rabat is een goed bewaarde, 15de eeuwse stenen caravanserai. Deze nederzetting zou dateren van voor de tijden van Ginges Khan om zich te beschermen tegen het weer en rovers op hun lange doortocht naar en van China. Ook hier zijn we te gast bij een bijzonder hartelijke gastenfamilie en worden we overdonderd door hun enorme gastvrijheid.  


Dag 13: Velttechniek in Kochkor

Vandaag brengt onze tocht ons terug in Bishkek. Onderweg stoppen we op een knooppunt van de zijderoute in Kochkor. We krijgen er een inkijk in het maken van velt. Na de lunch bij een lokale familie rijden we verder door naar Bishkek. In Bishkek nemen we de tijd om nog wat laatste koopjes te doen voordat we ons klaar maken voor de reis huiswaarts. We nemen afscheid van onze gids bij een heerlijk diner.


Dag 14: Home sweet home

Vroeg uit de veren voor internationale verbinding huiswaarts.

LOGIES


We overnachten charmant en comfortabel in wel uitgekozen hotels en gastenverblijven en ontdekken het leven zoals het is bij de nomaden in een yurt.  Doorheen gans de reis genieten we van een heerlijke en zeer gevarieerde keuken.STORYTELLING


Enthousiaste Engelstalige ‘anubhuti’ storyteller uit Kirgizië.

14 dagen

IN HET BLOEMENVELD

MET YURTS & NOMADEN


Wanneer

  • eigen groep met data naar keuzePrijs

  • € 2180 excl.vluchten

IMPRESSIESEen schitterende inleefreis die ons dit prachtige land en het sympathieke volk met duidelijke nomadenroots en zijn eigen cultuur beter heeft leren kennen.

- Bob Nieuwejaers, DworpKirgizië kent een mooie natuur, uitzonderlijke zichten en mogelijkheid tot prachtige trekkings. Wie van de bergen houdt “moet” daar naartoe: de helft van het land ligt boven de 3000 m.

Dhr & Mevr Otten – Oelbrandt, LinkebeekWe hadden een unieke ervaring in Kirgizië. Samen met onze lokale gids en chauffeur konden we zorgeloos genieten van de vergezichten & de ongerepte natuur tijdens het reizen. We hebben veel lokale mensen ontmoet die met fierheid hun tradities lieten zien en waarbij we telkens verrast werden met heel lekker eten. Een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar authenticiteit en ongerepte natuur.

Patricia Laureys, Meise