GEORGIE

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Georgië ligt in de Kaukasus en stond in de oudheid bekend als Iberia. Het is beroemd om zijn millennia-oude geschiedenis en tradities en onderscheidt zich door zijn ongelooflijk rijke landschappen en biodiversiteit. Binnen enkele uren met de auto kan je overschakelen van sneeuw in de bergen tot mediteren in de woestijn. De Georgiërs zijn er trots op dat ze één van de eerste naties zijn die het Christendom hebben aanvaard. Alle wegen leiden er naar de bijbel. Reeds in de 4de eeuw na Chr. verklaarden ze het katholicisme tot staatsgodsdienst.

Sinds de oudheid wil Georgië zijn banden met Europa versterken en een basis leggen voor eenheid met de Europese naties en is de hoofdstad Tbilisi een belangrijk centrum als kruispunt tussen oost en west.

De oudste dynastie in Europa is de Bagrationi-dynastie van Georgië. De meest wijze heerser van hen allen was King'sDavid's achterkleindochter koningin Tamar. Haar verdienste in de geschiedenis van Georgië is van onschatbare waarde. Koningin Tamar blijft tot vandaag de meest geliefde soeverein van het Georgische volk. Er is praktisch geen plaats in Georgië waar men geen kerk, beek of weide vindt die aan haar is opgedragen. Ze wordt ook beschouwd als een perfect voorbeeld van schoonheid. De Georgiërs zeggen wanneer ze verwijzen naar een mooie vrouw, 'zij is een echte Tamar'.

Vandaag is Tbilisi een zeer inspirerende stad met een frisse, vernieuwende, zeer creatieve wind. Geen woord kan Tbilisi beschrijven en zijn charme overbrengen met zijn betoverende atmosfeer die je raken en je doen bewegen. Een kruispunt van alle denkbare culturen.

Een ongelooflijke reis naar het wonderlijke en betoverende land Georgië.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Naar het Geliefde Georgië

We vertrekken vanuit Brussel naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië waar we  tegen middernacht toekomen. Welkom in Georgië!

 

Dag 2: Vervlogen tijden in Tbilisi

We ontdekken Tbilisi in al zijn facetten. We wandelen doorheen de stad en komen in de sfeer van deze Oosterse, tegelijk Westerse en Russische stad. Het lijkt wel of alles hier tezamen komt. We doorkruisen rommelmarktjes, parken, snuisteren in hippe hedendaagse winkeltjes. We voelen de beat van de stad. We lopen langs open ramen waar muziek je in de oren klinkt en genieten van een heerlijke lunch die je terugbrengt in vervlogen tijden. Wanneer we Tbilisi buitenrijden bezoeken we de bakermat van Georgië, Mtskheta. De parel van deze oude hoofdstad is de prachtige Svetitskhoveli-kathedraal, letterlijk de levende pijler genoemd. Tegen de avond komen we toe in het gezellige Sighnagi gelegen in het Oosten van Georgië. We logeren in het hartje van de stad. Meteen een leuke uitvalsbasis voor ontdekking.  We bezoeken er het museum van Niko Pirosmani, een grote vertegenwoordiger van het primitivisme aan het begin van de 20e eeuw. Hoewel Pirosmani onbekend en in armoede stierf, beïnvloedde hij een ​​aantal toonaangevende kunstenaars van onze tijd, waaronder Picasso welke zijn Georgische mentor nooit persoonlijk had ontmoet.  Onze queeste naar zijn werk tijdens de reis brengt ons op interessante plaatsen.

 

Dag 3: De bakermat van Ghvino

Met zijn vruchtbare valleien wordt verondersteld dat er reeds 8000 jaar geleden wijn gecultiveerd werd.  Meer dan vijfhonderd druivensoorten zijn te vinden in Georgië. Het woord wijn is afgeleid van het Georgische woord ‘ghvino’. Wijngaarden spelen een centrale rol in het Georgische leven, de cultuur en het religieuze erfgoed en vele huizen in het hele land laten hun eigen druiven groeien en produceren hun eigen onderscheidende wijn. Feesten en gastvrijheid zijn essentiële karakteristieken van het Georgische volk. De Georgische feesttafel is een kunst op zich, een plek waar mensen elkaar ontmoeten, de gevoelens delen, elkaar ondersteunen en het glas verheffen in tijden van vreugde of verdriet.

Dit alles beleven we vandaag in het gerenommeerde wijnhuis waar we te gast zijn en deelnemen aan de oogst. ’s Avonds komen we toe in Telavi waar we logeren in het historisch centrum.

 

Dag 4: Spiritualiteit in een verborgen kerkje  

Telavi is de hoofdstad van Kachetië en was reeds in de Middeleeuwen een belangrijk handelscentrum. We bezoeken er het paleis van koning Erekli II dat in betoverende Perzische stijl is gebouwd en de Ketevan Iasjvilli-kunstgalerie. In de namiddag liggen het kerkje van Nekresi en de mooi gelegen kerk van Gremi op onze weg.

 

Dag 5: Een dubbel gevoel in Gori

Vandaag zetten we onze route verder via Uplistsikhe ‘Lord of Fortress’. Een verlaten, in de rotsen uitgehouwen stad. Deze plaats werd gesticht rond 1000 v chr. en bleef een belangrijk politiek en religieus centrum tot de 13de eeuw na Chr. In de namiddag zijn we te gast in Gori. In deze stad vinden we een aanzienlijke Jodengemeenschap, restanten van Kolchozen en Sovchozen en staan versteld van de grootsheid die Stalin aan zijn geboortedorp wilde geven. Tegen de avond komen we toe in Tskaltubo. Hier komen we op adem omringd door natuur. Heerlijk!

 

Dag 6: Baden in Tskaltubo

We bosbaden, baden en verstillen op deze legendarische plaats. Na de lunch vertrekken we over de weg naar Svanetia.  Samegrelo-Zemo Svaneti is een regio in het westen van Georgië en telt ongeveer 466.000 inwoners. De hoofdstad Mestia, is een kleine buurtgemeenschap dat ligt op 1400 m hoogte. We komen er tegen de avond toe.

 

Dag 7: Mestia begroet ons

De talrijke verdedigingstorens die hier opgetrokken werden ter verdediging, maken van Mestia een sprookjesachtige plaats. We genieten er van het zicht op de veel bezongen Oesjba berg (4700 m). We maken een grote wandeling en hebben onze picknick mee. We  bezoeken het museum voor geschiedenis en etnografie dat beschikt over een rijke collectie Georgische kerkschatten dat tijdens buitenlandse belegeringen hier in veiligheid werd gebracht.  De eerste vrouwelijke regisseur van de Georgische film Khatuna Khundadze was een inspiratiebron voor de Georgische film en zette de Georgische film op de wereldkaart.  ’s Avonds zijn we te gast in een lokale bioscoop voor een innemende Georgische film die ons een veelzijdige inkijk geeft in de lokale cultuur.

 

Dag 8: Out of the world

Vandaag ontdekken we het dorp Ushguli dat zeer afgelegen ligt en nog volledig de sfeer uitademt van dit zeer geïsoleerd volk met een heel eigen cultuur.

’s Avonds genieten we van de Georgische muziek.

 

Dag 9: Kutaisi één van de oudste, continu bewoonde stad ter wereld

Vandaag slingert een verrassende weg ons doorheen bergdorpjes en brengt ons tot in Kutaisi. We dompelen er ons onder in de vele lagen van de geschiedenis van deze imponerende, culturele stad.

 

Dag 10: De kleine Kaukasus

We zetten onze ontdekkingstocht doorheen Kutaisi verder en vervolgen onze route doorheen de kleine Kaukasus naar Vardzia waar we tegen de avond toekomen.

 

Dag 11: De grotstad Vardzia

De grotstad Vardzia is een grotklooster dat gesticht werd door Koningin Tamar in 1185 als bescherming tegen de Mongolen. De stad omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. Enkele goed verborgen tunnels waren de enige toegang tot het complex. Een aardbeving verwoestte deels de stad waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden en dit leidde helaas tot de instorting van het irrigatiesysteem.  In de namiddag rijden we terug naar Tbilisi langs de uitgestrekte hoogvlaktes van de lage Kaukasus, we wandelen langs een groot meer en picknicken in een uitgestrekt bloemenveld.

 

Dag 12: De hedendaagse vibes in Tbilisi

We verdiepen ons in het Russische verhaal van Tbilisi met een lokale storyteller. We verplaatsen ons met de metro die in Tbilisi diep onder de grond gebouwd is.

Het woord Tbilisi komt van ‘tbili’ wat ‘warm’ betekent. Magnifieke zwavelbaden bestaan ​​nog steeds in het oudste district van Tbilisi. Deze baden op de plek van de oude bronnen zorgen ervoor dat je nooit vergeet wat een genot het is om te genieten in deze warme wateren. Deze kans laten we niet liggen. Zelfs Tolstoj was hier.

 

Dag 13: ‘Out of the world’

We maken een uitstap naar David Gareja. Een historische site te midden van de steppe aan de grens met Azerbeidzjan. Het David Garedja-klooster is een heilige plaats voor alle Georgiërs. De plaats heeft een religieuze betekenis en kan voor het Christendom worden vergeleken met Jeruzalem. De kers op de taart van onze reis doorheen ‘Gorgeous Georgië’

We nemen afscheid met een sfeervol, verrassend diner. Wat een land!

 

Dag 14: Home sweet home

Vroeg uit de veren voor vertrek huiswaarts.

LOGIES


In Yerevan is onze thuis een verrassend en zeer hedendaags hotel. Het is gelegen in het hartje van de historische binnenstad, waar het ’s avonds heerlijk toeven is op één van de talrijke terrasjes. In Tbilisi logeren we in het hartje van de stad in een mooi hedendaags, comfortabel hotel. Buiten deze grootsteden logeren we gezellig en comfortabel in hotelletjes die de sfeer van het land ademen.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Helga.

Ze gidst ons met veel passie door deze landen. Ze laat ons kennismaken met een vriendelijk volk dat op een zeer positieve manier boven water komt na lange tijd van onderdrukking. Lokale gidsen vervolledigen het verhaal met hun story’s over verleden, heden en toekomst. Over het leven in deze zeer snel opkomende landen die elk een zeer eigen identiteit hebben behouden. 

14 dagen

WITH LOVE

FROM THE KAUKASUS


Wanneer

  • 2023Prijs

  • € 2990 excl.vluchten

IMPRESSIES


Georgië is een prachtig land met zeer diverse accenten.  Het uitbundige Tbilisi staat in scherp contrast met de landelijke dorpjes en stadjes in de Kaukasus.  In Georgië geldt zeker 'Voor elk wat wils'.  Er zijn de bergen met de hoogste top van Europa, maar even goed vindt elkeen zijn gading in de bruisende hoofdstad.  Jonge artiesten en fotografen tonen hun werk, als toerist wordt je verwelkomd op het plaatselijke feest, er zijn de kerken en kloosters.  En natuurlijk is overal de tafel feestelijk gedekt met een overvloed aan groenten, fruit en vlees.  De wijn vloeit rijkelijk in het oudste wijnland ter wereld.  Georgië hoopt op een snelle aansluiting bij de EU, en nu begrijpen wij waarom!Mrs Josiane Michielsen Stevens - AntwerpenDiegene die meer verlangen dan een doordeweekse strandvakantie en een “echte” kennismaking met Georgië willen beleven zijn hier aan het juiste adres. Zij die houden van afwisseling, gaande van natuur tot cultuur met een avontuurlijk tintje er bovenop mogen hier niet aan weerstaan.

 

Mr Jan Verleije - AntwerpenAls moeder van twee twintigers was onze reis samen een toppertje dankzij de bevlogen gids, de fijne groep en het fantastische land dat Georgië is! Veelzijdigheid troef: verscheidene culturele invloeden, een boeiende geschiedenis, kennismaking met de hedendaagse kunst, de adembenemende natuur, de kranige Georgiërs en een heerlijke keuken. Een ware ontdekking! Wij gaan zeker terug!

 

Sandra Luyten, Gent