ARMENIE & GEORGIE

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


In Yerevan, de hoofdstad van Armenië die onlangs haar 2800ste verjaardag vierde, wisselen oude gebouwen en wijken af met moderne straten, pleinen en parken. Yerevan wordt ook wel de roze stad genoemd, omdat vele oude en nieuwe gebouwen opgetrokken zijn uit lokale roze vulkanische tufsteen.

We staan in bewondering voor de prachtige landschappen op weg naar Georgië. Bergketens en groene dalen wisselen elkaar af. Kerkjes liggen op de meest idyllische plekken van het land verscholen en wandelen is zelden zo verrassend en puur als hier in de natuur. We raken onder de indruk van de verbluffende uitzichten. We proeven authentieke specialiteiten en zongerijpte vruchten.

Georgië ligt in de Kaukasus en stond in de oudheid bekend als Iberia. Het is beroemd om zijn millennia-oude geschiedenis en tradities en onderscheidt zich door zijn ongelooflijk rijke landschappen en biodiversiteit. Binnen enkele uren met de auto kan je overschakelen van sneeuw in de bergen tot mediteren in de woestijn. De Georgiërs zijn er trots op dat ze één van de eerste naties zijn die het Christendom hebben aanvaard. Alle wegen leiden er naar de bijbel. Reeds in de 4de eeuw na Chr. verklaarden ze het katholicisme tot staatsgodsdienst.

Sinds de oudheid wil Georgië zijn banden met Europa versterken en een basis leggen voor eenheid met de Europese naties en is de hoofdstad Tbilisi een belangrijk centrum als kruispunt tussen oost en west.

De oudste dynastie in Europa is de Bagrationi-dynastie van Georgië. De meest wijze heerser van hen allen was King'sDavid's achterkleindochter koningin Tamar. Haar verdienste in de geschiedenis van Georgië is van onschatbare waarde. Koningin Tamar blijft tot vandaag de meest geliefde soeverein van het Georgische volk. Er is praktisch geen plaats in Georgië waar men geen kerk, beek of weide vindt die aan haar is opgedragen. Ze wordt ook beschouwd als een perfect voorbeeld van schoonheid. De Georgiërs zeggen wanneer ze verwijzen naar een mooie vrouw, 'zij is een echte Tamar'.

Vandaag is Tbilisi een zeer inspirerende stad met een frisse, vernieuwende, zeer creatieve wind. Geen woord kan Tbilisi beschrijven en zijn charme overbrengen met zijn betoverende atmosfeer die je raken en je doen bewegen. Een kruispunt van alle denkbare culturen.

Een ongelooflijke reis naar het wonderlijke en betoverende land Georgië.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Naar het Geliefde Armenië

We vertrekken vanuit Brussel naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië waar we na middernacht aankomen. Wat ons onmiddellijk opvalt, is dat we in de luchthaven al met ‘welcome home’ verwelkomd worden. Interessant...  


Dag 2: Een eerste onderdompeling in de Armeense cultuur

We bezoeken het zeer aangrijpend Genocidemuseum. We begrijpen Armenië beter wanneer we deze serene plek bezoeken. Deze plek is meer dan een museum, het is een plaats die de Armeniër nog steeds bezoekt om deze zwarte pagina in de geschiedenis te herdenken. Het is een beleving die onder je huid kruipt en waar je stil van wordt.We rijden naar Garni voor een heerlijke wandeling. We volgen de Azat rivier en genieten van de prachtige omgeving van het Geghamagebergte. 


Dag 3: Een praatje met de Apostolische priester van Geghard

Het deels in de rots uitgehouwen klooster van Geghard in de Azatvallei heeft veel charme. Het is een voorbeeld van middeleeuwse architectuur gelegen op een wel uitgekozen plek, aan één kant omgeven door een grote verdedigingsmuur, aan de andere kant door hoge kliffen. Vroeger werd dit klooster het ‘klooster in de rots’ genoemd. Het is een serene plek in de idyllische natuur.In de namiddag rijden we tot in Dilidzjan. 


Dag 4: Georgië verwelkomt ons met een wijntje

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar Georgië. Tegen de avond komen we toe in het gezellige Sighnagi gelegen in het Oosten van Georgië. We logeren in het hartje van de stad. Meteen een leuke uitvalsbasis voor ontdekking. 


Dag 5: De bakermat van Ghvino

Met zijn vruchtbare valleien wordt verondersteld dat er reeds 8000 jaar geleden wijn gecultiveerd werd. Meer dan vijfhonderd druivensoorten zijn te vinden in Georgië. Wijngaarden spelen een centrale rol in het Georgische leven, de cultuur en het religieuze erfgoed en vele huizen in het hele land laten hun eigen druiven groeien en produceren hun eigen onderscheidende wijn. Feesten en gastvrijheid zijn essentiële karakteristieken van het Georgische volk. Dit alles beleven we vandaag in het gerenommeerde wijnhuis waar we te gast zijn en deelnemen aan de oogst.  


Dag 6: Spiritualiteit in een verborgen kerkje

Telavi is de hoofdstad van Kachetië en was reeds in de Middeleeuwen een belangrijk handelscentrum. We bezoeken er het paleis van koning Erekli II dat in betoverende perzische stijl is gebouwd en de KetevanIasjvilli-kunstgalerie. Op weg naar Tbilisi ligt een verborgen kerkje op onze weg. Net voor we Tbilisi binnenrijden bezoeken we de bakermat van Georgië, Mtskheta. 


Dag 7: Vervlogen tijden in Tbilisi

We ontdekken Tbilisi in al zijn facetten. We wandelen doorheen de stad en komen in de sfeer van deze Oosterse, tegelijk Westerse en Russische stad. Het lijkt wel of alles hier tezamen komt. We verdiepen ons in het Russische verhaal. We voelen de beat van de stad. 


Dag 8: MestniaSamegrelo-Zemo

Svaneti is eenregioin het westen van Georgië. We landen, na een korte vlucht, in de hoofdstad Mestnia, een kleine buurtgemeenschap dat ligt op 1400 m hoogte.De talrijke verdedigingstorens die hier opgetrokken werden ter verdediging maken van Mestnia een sprookjesachtige plaats. We genieten er van het zicht op de veel bezongen Oesjba berg (4700 m). 


Dag 9: Out of the world

Vandaag ontdekken we het dorp Ushguli dat zeer afgelegen nog volledig de sfeer uitademt van dit zeer geïsoleerd volk met een heel eigen cultuur.
’s Avonds genieten we van de Georgische muziek. 


Dag 10: Een dubbel gevoel in Gori

‘s Middagsvliegen we terug naar Natakhtari en zetten onze tocht verder naar Gori.Een verrassend mooie weg slingert doorheen dorpjes en brengt ons tot in Gori.We dompelen ons onder in de vele lagen van de geschiedenis van deze stad. We vinden er een aanzienlijke Jodengemeenschap, restanten van Kolchozen en Sovchozen en staan versteld van de grootsheid die Stalin aan zijn geboortedorp wilde geven. In de namiddag zetten we onze route verder naar Vardzia waar we tegen de avond toekomen. We logeren er in stijl te midden van een gorge van de kleine Kaukasus. 


Dag 11: De grotstad Vardzia

De grotstad Vardzia is een grotklooster dat gesticht werd door Koningin Tamar in 1185 als bescherming tegen de Mongolen. We gaan er op ontdekking en logeren er in de natuur. 


Dag 12: Naar Tbilisi

We rijden terug naar Tbilisi langs de uitgestrekte hoogvlaktes van de lage Kaukasus, wandelen langs een groot meer en picknicken in een uitgestrekt bloemenveld. 


Dag 13: De hedendaagse vibes in Tbilisi

We bezoeken tezamen met een lokale kunstenaar het museum of fine arts en genieten van de hedendaagse vibes in deze positieve stad.Het woord Tbilisi komt van ‘tbili’ wat ‘warm’ betekent. Magnifieke zwavelbaden bestaan nog steeds in het oudste district van Tbilisi. We nemen afscheid van dit land met een sfeervol diner in de oude stad. Wat een land!  


Dag 14: Home sweet home

Vroeg uit de veren voor vertrek huiswaarts.

LOGIES


In Yerevan is onze thuis een verrassend en zeer hedendaags hotel. Het is gelegen in het hartje van de historische binnenstad, waar het ’s avonds heerlijk toeven is op één van de talrijke terrasjes. In Tbilisi logeren we in het hartje van de stad in een mooi hedendaags, comfortabel hotel. Buiten deze grootsteden logeren we gezellig en comfortabel in hotelletjes die de sfeer van het land ademen.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Helga Peeters (editie juni).


Deze reis wordt begeleid door een lokale Engelstalige gids (editie juli).

14 dagen

WITH LOVE

FROM THE KAUKASUS


Wanneer

  • van 30 mei tot 12 juni 2021

  • van 17 tot 30 juli 2021Prijs

  • € 2890 excl.vluchten