5 dagen
Wanneer
Prijs
WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER
Wie Venetië zegt, denkt aan de sierlijke gondels op de kanalen, het San Marco Plein en het schitterende Danieli hotel gelegen aan het Canal Grande en onder andere te zien in de film The Tourist (2010) met Angelina Jolie en Johnny Depp. Een absolute aanrader om alvast de Venetiaanse sfeer op te snuiven als voorbereiding op deze reis! Kunstliefhebbers onder jullie denken bij Venetië natuurlijk eerst aan het tweejaarlijkse rendez-vous, de Biënnale. De oudste kunstbiënnale loopt dit jaar van 20 april tot 24 november. Het programma maakt duidelijk dat er opnieuw een keur aan artiesten te zien zal zijn.
Terug in de tijd
anubhuti, specialist in reizen die net dat tikkeltje anders zijn, die van elke reis een beleving maakt met prachtige ontmoetingen, onverwachte pareltjes van cultuur, gastronomie enz., neemt je mee om niet alleen de mooiste hoekjes van het moderne Venetië te ontdekken, maar ook een stukje Renaissance geschiedenis. Alleen al het San Marcoplein en de schitterende gebouwen die het plein omzomen, voeren ons meteen naar een andere wereld. Eens we ons wat verder in de stad begeven, bewonderen we de talloze palazzi die ooit aan de rijkste families van Venetië hebben toebehoord en waarin nu eens een galerie dan weer een hotel is ondergebracht.
De Biënnale
Natuurlijk nemen we tijdens deze reis ruimschoots de tijd om de 60ste International Art Exhibition of La Biennale di Venezia, te bezoeken. Zoals de geschiedenis van La Biënnale di Venezia duidelijk aantoont, kunnen kunst en kunstenaars in tijden als deze helpen om ons nieuwe manieren van samenleven voor te stellen en ons oneindig veel nieuwe mogelijkheden tot transformatie te geven.
De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationalekunstmanifestatiedie sinds 1895 plaatsvindt in Venetië, Italië.
Deze editie is gecureerd door Adriano Pedrosa. Hij is de eerste Latijns-Amerikaan die de Internationale Kunsttentoonstelling cureert. De Biënnale zelf - een internationaal evenement met talrijke officiële deelnames van verschillende landen - is altijd een platform geweest voor de tentoonstelling van werken van buitenlanders van over de hele wereld. Zo wordt de 60steInternationale Kunsttentoonstelling van La Biennale di Venezia, de Biënnale Arte 2024, een viering van het vreemde, het verre, de buitenstaander en het inheemse.
DE REIS IN EEN OOGOPSLAG
Dag 1 : Internationale vlucht naar Venetië
We worden ’s middags hartelijk verwelkomd in de luchthaven. Met de boot varen we naar ons eerste verblijf in een zeer esthetisch gerenoveerd klooster.
Na een heerlijke lunch maken we een kennismakende wandeling met deze elegante stad en haar welvarende geschiedenis.
Talrijke collaterale tentoonstellingen zijn gepland voor de 60ste Internationale kunsttentoonstelling. We maken er een boeiende selectie uit voor deze namiddag. Al wandelend langs de charmante kanalen, indrukwekkende architectuur en gezellige pleinen ontdekken we schitterende Palazzi welke telkens een expo onderbrengen.
De eerste Biënnale van Venetië werd in 1895 gehouden: dit vond plaats in het Caffè Florian op hetSan Marcoplein. Hier nemen we vandaag onze aperitief.
We komen al helemaal in de sfeer van deze zeer elegante stad die eeuwenlang de toegang tot de zijderoute vormde.
Dag 2: Kunst als een wonderdrank
Dit jaar kreeg de Biënnale de titel “Foreigners everywhere”.
De curator Adriano Pedrosa licht zijn keuze toe: “De achtergrond voor het werk is een wereld vol met meerdere crisissen met betrekking tot de beweging en het bestaan van mensen over landen, naties, gebieden en grenzen heen, die de gevaren en valkuilen van taal, vertaling en etniciteit weerspiegelen, waarbij verschillen en ongelijkheden worden uitgedrukt die worden bepaald door identiteit, nationaliteit, ras, geslacht, seksualiteit, rijkdom en vrijheid. In dit landschap heeft de uitdrukking Buitenlanders overal op zijn minst een dubbele betekenis. Allereerst dat waar je ook gaat en waar je ook bent, je altijd buitenlanders zult tegenkomen - zij / wij zijn overal.
Ten tweede, dat het niet uitmaakt waar je je bevindt, je bent altijd, echt en diep van binnen, een buitenlander.”
Vandaag bezoeken we de Biënnale in Giardini.
We praten na bij de apero in het legendarische Danieli hotel.
Dag 3: Op queeste doorheen de Palazzi van Venetië
We zetten onze tocht verder naar de kleinere tentoonstellingen en ontdekken opnieuw pareltjes van formaat in de verschillende Palazzi, de grote burgerlijke bouwwerken uit vnl. de Renaissance. Ook het werk van Anish Kapoor ligt op onze weg vandaag.
’s Avonds ontdekken we de componisten van het 18e-eeuws muzikale tijdperk van Venetië tijdens een klassiek concert in een historische setting met een fantastische akoestiek.
Dag 4: Met een stem die onze samenleving weerspiegelt
Vandaag bezoeken we de biënnale in het arsenaal van Venetië. Het arsenaal is een oud complex van scheepswerven en werkplaatsen. Deze vormt een zeer groot deel van de eilandenstad Venetië en was het hart van de marine-industrie uit de 12deeeuw. Dankzij de schepen die hier werden gebouwd, slaagde de Venetiaanse Republiek erin de Ottomanen in de Egeïsche zee tegen te houden. Tijdens de Biënnale wordt het Arsenaal als tentoonstellingsruimte gebruikt. In prachtige expositieruimtes beleven we internationale kunst. We nemen hier ruim de tijd. De curator Adriano Pedrosa wil de internationale tentoonstelling ook een historische kern geven door werken te verzamelen uit het 20e-eeuwse Latijns-Amerika, Afrika, de Arabische wereld en Azië. Er is veel geschreven over mondiale modernismen en modernismen in het Globale Zuiden, en een aantal kamers zullen werken uit deze gebieden bevatten.
Na deze boeiende dag wandelen opnieuw naar het hartje van de stad waar we verwelkomd worden in een bijzonder verfijnde Pallazo met een gezellig afscheidsdiner in een historisch kader.
Dag 5: Home sweet home
We genieten van een rustige ochtend op onze unieke locatie en worden vervolgens naar de luchthaven gebracht voor onze reis huiswaarts.
LOGIES
De hotels zijn zeer comfortabel en werden zorgvuldig geselecteerd omwille van de ligging en typisch karakter en sluit aan bij de sfeer van het programma.
We logeren in een prachtig, verstillend en tegelijk zeer hedendaags klooster en een mooie Pallazio.
STORYTELLING
DoorHelga Peetersmet eenliefde voor de 'Indian spirit', opgericht in 2007 in België, werd anubhuti een kanaal dat de ziel van Azië en Europa met de wereld verbindt viakunst, reizen en lokale cultuur. Helga Peeters is ook opgeleid in de hedendaagse kunst.
THERE IS A STORY IN EVERY JOURNEY
+32 484 397 489 • inspiration@anubhuti.be
Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België
© copyright anubhuti all rights reserved
The pictures by Helga Peeters are taken during her anubhuti journeys.