TURKIJE

9 dagen

TURKIJE

THE LYCIAN WAY


Wanneer

  • groepsreis op maat


WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Deze tocht brengt ons langs enkele van de mooiste pareltjes van het allereerste langeafstandswandelpad van Turkije, de Lycian Way. De route slingert zich een weg over kale heuvels en door geurende dennenbossen met uitzicht op de blauwe Middellandse Zee.


De 'Lycian Way' is een langeafstandswandelpad uitgewerkt door de Britse Kate Clow die ongeveer twintig jaar geleden dit gebied ontdekte en ongeveer 400 km lang is.  Het verbindt eeuwenoude verbindingswegen met afgelegen ruïnes uit de Lycische oudheid.  Het strekt zich uit van Ölüdeniz tot in Geyikbayiri, ongeveer 20 kilometer van Antalya langs de kust en een stuk in het binnenland.

Oude mannen met doorgroefd gezicht en hooivork in de hand, het rinkelen van geitenbelletjes, vogelgezang en prachtige natuur verwelkomen ons.  We ervaren er de Turkse gastvrijheid en authenticiteit van het land als we uitgenodigd worden voor een kopje thee. We beleven er een zeer doorleefde cultuur.


Een aantal indrukwekkende oude ruïnes zoals Xanthos en Patara, gelegen in de buurt van een van de mooiste witte stranden van Turkije, brengen ons in verwondering. We genieten van een cruise in de Baai van Kekova, beroemd om de onderwaterruïnes van de verzonken stad. DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Antalya

We worden hartelijk verwelkomd in de luchthaven van Antalya. Van daaruit rijden we door naar Çıralı waar we ons klaarmaken voor de tocht langs ‘The Lycian Way’. We overnachten in Cirali.

 

Dag 2: Eindeloze vergezichten

We beginnen onze wandeling (5 à 6u) met een zachte klim naar Mount Olympos (Tahtalı Dağı) vanuit Boven-Beycik (900m). We beklimmen de pas (1950m) door een dennenbos met indrukwekkende cederbomen en genieten van de indrukwekkende uitzichten tot aan de kust. We verwennen onszelf met een afdaling via de kabelbaan.

 

Dag 3: De eeuwige brandende vlammen van Chimaera

Vandaag dompelen we ons onder in Phaselis. Deze oude havenstad, gelegen op een schiereiland, herbergt overblijfselen van de Romeinen. De twee natuurlijke havens vormen perfecte zwemplekken.  Omringd door pijnbomen realiseren we ons meteen waarom Alexander de Grote besloot om hier te komen overwinteren. Na een heerlijke lunch rijden we verder door naar Ulupınar. We wandelen (3u) door het bos terug naar Çıralı langs Yanartaş om er de eeuwige brandende vlammen van Chimaera te bewonderen. Deze vlammen worden veroorzaakt door aardgas dat daar uit de aarde komt. We gaan verder bergafwaarts en komen aan bij het prachtige strand van Çıralı, waar Caretta-schildpadden hun nesten maken. 

Dag 4: Op het puntje van Kaap Gelidonia

Na het ontbijt wandelen we (2u) vanuit Karaöz naar de vuurtoren op het puntje van Kaap Gelidonia.  Hier komen we tot rust door de prachtige uitzichten op kleine eilanden. Vervolgens rijden we naar de baai van Melanippe, ook wel bekend als Pirate Bay. Dit oostelijk deel van de Lycian Way stond ook bekend als de piratenkusttocht!

 

Dag 5: Met de boot naar de verzonken stad Sualti Sehir

In het nabijgelegen dorp Demre brengen we een bezoekje aan de Sint-Nicolaas kerk. Daarna volgen we (3u) een eeuwenoud voetpad bergafwaarts en genieten we van een prachtig uitzicht over de kust en de valleien. In de beschutte baai van Gökkaya ligt de boot klaar. We genieten van een lunch en cruise op de lagune van Kekova.  We komen langs het dorp Simena met zijn voortreffelijke vis. Deze bijzondere plek ligt op het puntje van een schiereiland en is alleen te voet of per boot te bereiken. Het kruisvaarderskasteel werd gebouwd op de overblijfselen van een grote Lycische necropolis met sarcofagen en rotsgraven en biedt een prachtig uitzicht

over de lagune van Kekova met zijn prachtige verborgen onderwaterstad.  Wat een schoonheid van de omringende natuur en de rijkdom aan antieke restanten!

 

Dag 6: Het oude Apollonia

Vandaag varen we met de boot terug en rijden we wat verder door naar Kiliçcli vanwaar we al wandelend (2,5u) de Acropolis beklimmen en de ruïnes ontdekken van het oude Apollonia.  Via een muilezelpad dalen we verder af richting de ruïnes van Aperlai die aan de zeekant gelegen zijn.   We hebben onze picknick bij en genieten van de vergezichten. Na een bezoek aan deze tombes en ruïnes nemen we een verfrissende duik.  Vervolgens brengt een boot ons opnieuw naar Simena.

 

Dag 7: In de voetstappen van Alexander De Grote
Na het ontbijt nemen we afscheid van ons verblijf in Simena en nemen de boot naar de haven van Uçagiz om vervolgens verder door te rijden naar Xanthos.  Xanthos (het hedendaagse Kinik), de eerste hoofdstad van de oude Lycische regio, verwelkomt ons met adembenemende uitzichten op de oude overblijfselen. We aanschouwen een theater, huizen en graven terwijl onze storyteller heroïsche verhalen vertelt. We bezoeken de overblijfselen van een Romeins aquaduct dat water van hoog in de bergen naar het oude Patara bracht. We wandelen (3u) van het aquaduct naar de oude site van Patara dat gelegen is aan de kust. Patara was een belangrijke havenstad, waar een theater, badcomplexen, tempels en andere overblijfselen van deze eens zo toonaangevende stad van de Lycian League te bewonderen zijn. Ook keizer Hadrianus en Alexander de Grote zijn hier geweest.  Tegen de avond komen we toe in Faralya.

 

Dag 8: We wandelen verder langs de kust

Na een heerlijk ontbijt zetten we onze ontdekkingstocht verder en wandelen we (3,5u) langs de kust van Faralya naar Kabak beach. Het pad brengt ons hoogboven de Vlindervallei.  Tussen de kloof, in de vallei leven er veel verschillende soorten vlinders.  Genietend van het uitzicht op de indrukwekkende rotsachtigekustlijn, komen we langs het kleine paradijselijk strand Aktaş wat witte steen betekent. We ronden onze dag af aan de baai van Kabak, één van de mooistezandstranden en zeer afgelegen strand van de Seven Capes met prachtige dennenbossen en watervallen. Een mooie afsluiter van onze reis.

 

Dag 9: Home sweet home

We worden naar de luchthaven van Antalya gebracht voor onze internationale verbinding huiswaarts.


LOGIES


We overnachten in zeer comfortabele familie guesthouses die de sfeer van het land uitademen.STORYTELLING


Storytelling door een hartelijke, lokale, Engelstalige gids. 

unsplash