18 dagen
Wanneer
• van 20 juli tot 6 augustus 2025
Prijs
WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER
Ladakh, het land der hoge bergpassen, is één van de hoogste en meest fascinerende plekken in de wereld. Ladakh ligt in het uiterste noorden van India, aan de grens met Tibet. Het landschap en de bevolking van Ladakh zullen je niet onberoerd laten!
8 maanden per jaar leven de Ladakhi volledig geïsoleerd tussen de besneeuwde bergpassen, hoog in de Himalaya. Enkel in de zomer openen de bergpassen zich en kunnen we in de valleien van prachtige bloemenvelden genieten.
De Ladakhi zijn van nature zeer hartelijk en vrolijk. Van ver hoor je hen ‘Julley’ toeroepen als verwelkoming. We bezoeken kloosters te midden van het maanlandschap en maken er kennis met het Tibetaans Boeddhisme. De Ladakhi kennen een rijke en boeiende Tibetaanse cultuur.
Tijdens deze reis hebben we bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking, we drinken er boterthee, en proeven de tsampa. We trekken langs hoge bergpassen, doorheen dorpen en velden en genieten van het Ladakhi leven zoals het is. Fascinerend is ook de onwezenlijk mooie natuur met zijn steenlandschappen en sneeuwtoppen. De contrasten met de vruchtbare, groene Indus-vallei ademen een rust uit. De sfeer van de voormalige zijderoute is er nog steeds aanwezig.
We trekken naar de Nomaden en bezoeken er het ‘Care For Joy’ project. We hebben hier een project opgestart voor scholing van Nomadenkinderen op grote hoogte (4000 m) waar je aan deel kan nemen tijdens deze reis.
“anubhuti” reist al 20 jaar naar Ladakh en is echt thuis in Ladakh. Reizen naar Ladakh is onze absolute specialiteit. Onze contacten ter plaatse openen voor jou een unieke en zeer gastvrije wereld.
DE REIS IN EEN OOGOPSLAG
Dag 1: Internationale vlucht naar New Delhi
Dag 2&3: Naar de Himalaya
Vroeg in de ochtend aansluiting voor de binnenlandse vlucht naar Leh, de hoofdstad van Ladakh. Deze vlucht vliegt je langs het Karakoram gebergte met zicht op K2 en andere 8000’ers. We landen op 3500m, dus acclimatiseren is de boodschap. Dit doen we in een zeer mooi hotel gelegen in een groene, sfeervolle tuin van het Koninklijk paleis van Stok. De ideale plek voor een warm onthaal.
Dag 4: Het leven zoals het is in Stok.
We ontdekken het dorp, het paleis van de koninklijke familie van Ladakh met een interessant museum en het klooster van Stok. Kleine straatjes langs velden, stupa's en huistempeltjes brengen ons al helemaal in de sfeer.
Ondertussen zijn we ook al heel wat geacclimatiseerd.
’s Avonds degusteren we de heerlijke lokale keuken bij een lokale familie.
Dag 5: Leh, een knooppunt op de zijderoute
Leh, de hoofdstad van Ladakh, is een smeltkroes, een knooppunt op de legendarische zijderoute. We ontdekken vandaag de verborgen pareltjes van deze handelsstad.
Dag 6: In de voetstappen van de Dalai Lama
Vandaag ontdekken we de Tibetaanse cultuur. We bezoeken een home voor Tibetaanse kinderen dat opgericht werd door de zus van de Dalai Lama. We ontdekken de Tibetaanse geneeskunst en zijn te gast bij een Tibetaanse familie.
Dag 7: De Sham vallei
Na een heerlijk ontbijt vertrekken we voor een rit westwaarts. We volgen de Indus naar de zeer rijke en vruchtbare Shamvallei. We bezoeken er de prachtige dorpen en we leren het dagelijks leven van de Ladakhi kennen.
We overnachten in een charmant verblijf aan de oever van de Indus.
Dag 8: Wat een prachtig maanlandschap!
Het klooster van Lamayuru is schilderachtig ingebouwd in een maanlandschap met spectaculaire geologische formaties. Lamayuru werd in de 11de eeuw gesticht door Lama Mahasiddacarya Naropa. Het huidige klooster herbergt zijn toenmalige meditatiegrot. Ook het klooster van Wanla ligt op onze weg vandaag.
Dag 9&10: Julley! Julley!
We maken mooie wandelingen op een traag ritme op goed begaanbare paden langs mooi afgelegen dorpjes, doorheen adembenemend en zeer uitgestrekte landschappen. De wandelingen nemen ons mee doorheen kleurrijke zandhellingen met unieke vergezichten. We komen tot rust in de mooie dorpjes waar we hartelijk verwelkomd worden door de lokale bevolking en de imposante kloosters.
De lachende verwelkoming van de Ladakhi laat ons niet onbewogen.
Dag 11: Nubra
Een indrukwekkende rit per jeep brengt ons via de Kardong-la (5359 m hoog) naar Nubra. De Khardong-La is historisch een zeer belangrijke pas ten tijden van de Zijderoute. Jaarlijks trokken er 10.000 paarden en kamelen van Leh naar Centraal Azië. Een kleine populatie van de baktrian kameel vinden we nog in Nubra. De Nubra vallei ligt iets lager dan Leh en is bijzonder groen.
We worden er hartelijk verwelkomd. We overnachten in een mooi eco-resort.
Dag 12: Op ontdekking in Hunder
We ontdekken de Nubra-vallei met z’n bijzonder mooie kloosters en zandvlakten met kamelen. Hier heb je echt een Marco Polo gevoel. We wikkelen ons in hete doeken aan een hotspring.
We overnachten in een mooi eco-resort.
Dag 13: Boekweit en abrikozen
We genieten van een heerlijk Ladhaki ontbijt met boekweit-pannenkoekjes, abrikozen en zoveel meer lekkers.
Na een rustige ochtendwandeling langs de velden en de abrikozenbomen vertrekken we richting de grens met Tibet.
We staan oog in oog met de talrijke yaks en zien de herders met hun kudde pashmina geitjes de berg op wandelen. Deze prachtige rit brengt ons tot in Sakti vandaag waar we verblijven bij een zeer vriendelijk gastgezin.
Dag 14: Bij de nomaden in Tsomorini
We zetten onze tocht verder naar het Tsomorini meer. Aan de overkant zien we Tibet liggen.
We overnachten in een mooie zijvallei in een plaatselijk schooltje dat we reeds jaren steunen. Onze kookploeg staat hier voor ons klaar.
Dag 15: Tsokar
We bezoeken de school, het project van Care for Joy en we wandelen langs geisers en gele zwavellandschappen.
Na een lekkere lunch die ons eigen kookploeg voor ons heeft klaargemaakt wandelen we tot de verblijfplaats van verschillende nomaden families. We maken een mooie wandeltocht in deze nomadische omgeving. Het geeft ons een goede inkijk op de dagelijkse activiteiten van de mannen die met hun kuddes de bergen intrekken en de vrouwen die tapijten weven in hun kamp.
Tso Kar is een meer dat volledig desolaat verscholen ligt tussen de besneeuwde bergtoppen. Hier overnachten we in een klein gastenverblijf.
We ervaren er de totale stilte.
Dag 16: Tsokar –Leh
Vroeg in de ochtend rijden we terug naar Leh via de Tanglala-pas (5660m). Wat een climax als afsluiter van het land der hoge bergpassen. Een 4 à 5-uur durende rit brengt ons weer in Leh.
Hier hebben we nog even tijd om rustig rond te wandelen in de namiddag en de laatste inkopen te doen.
Dag 17: We ronden deze bijzondere reis af in Delhi
Een middagvlucht brengt ons terug naar Delhi.
In Delhi komen we op adem in de Spa van een zeer comfortabel, historisch hotel dat gelegen is als een oase middenin het drukke centrum.
We voorzien er ook ter plaatse een fijn afscheidsdiner ter afronding van deze unieke belevingsreis.
Dag 18: Home Sweet home
LOGIES
Onze thuishavens in Ladakh zijn Leh, de Sham-vallei, de Nubra-vallei en de hoogvlakten bij nomaden aan het Tsomorini-meer (grens met Tibet). We logeren in een charmant hotel in de Koninklijke tuinen, onze thuishaven voor acclimatisatie in een zeer groene, bloemrijke omgeving.
In Leh logeren we zeer charmant op een goede locatie ter verkenning van de stad.
De Sham-vallei is de groenste en rijkste vallei van Ladakh. Omwille van de iets lagere ligging is er een rijke oogst. We logeren er in een boutique hotel en in een comfortabel tent (met bed en eigen badkamer) in de prachtige natuur aan de oever van de Indus. Ook in de Nubra-vallei logeren we in een comfortabele tent (met bed en eigen badkamer).
Aan de grens met Tibet zijn de 2 overnachtingen eerder basic ook qua sanitair maar wel een uitvalbasis voor exploratie van de Nomaden in het grensgebied met Tibet. We ademen er de sfeer in van de voormalige zijderoute op hoge hoogte.
Bij onze terugkeer in Delhi, maken we een stop in een mooi hedendaags legendarisch koloniaal hotel, om ons op te frissen voor het vertrek huiswaarts.
STORYTELLING
Helga Peeters is een Ladakh-specialiste en heeft 3 jaar in de Himalaya gewoond. Sindsdien doorkruist ze de Himalaya al 10-tallen jaren. Haar gedrevenheid en liefde voor deze regio is een inspiratiebron op deze reis.
Ladakh was on my bucket list.
Er is een vòòr Ladakh en er is een nà Ladakh.
Je komt anders terug dan dat je vertrokken bent.
Je denkt ongeveer te weten waar je heen reist…maar wordt verrast zoals nergens op aarde ik het ooit kon voelen.
Ladakh is de reis van mijn leven. Dank aan Helga voor deze intense, prachtige reis, voor haar ongelooflijke inzet om deze reis onvergetelijk te maken.
Deze reis is uniek, deze reis « was » niet uniek, maar IS UNIEK. Want de ervaring blijft lang verder groeien in je diepe zelf.
Adembenemende natuur met onvergetelijke bergpassen en eindeloze gevarieerde steenlandschappen , beelden om van te dromen, de geschiedenis van de zijderoute die je constant aanwezig voelt, de geuren en kleuren overal, een glimlachende « open » bevolking waarbij je je onmiddellijk thuis voelt, de Tibetaanse cultuur waarbij je als « Westerse » snel « down to Earth » komt.
Hoog in de bergen, dicht bij de mensen en hun cultuur, vruchtbare valleien met weelderige abrikozen, eindeloze uitzichten met puur, blauwe en stille meren, hartelijke vreugdige mensen, aangrijpende smiley kinderen …alles biedt zich vrijgevig aan om stil te vallen, in het nu moment.
Je wordt stil in Ladakh.
Mijn dankbaarheid is groot.
Julay Julay
- Mrs Verbeke Isabelle, Overijse
THERE IS A STORY IN EVERY JOURNEY
+32 484 397 489 • inspiration@anubhuti.be
Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België
© copyright anubhuti all rights reserved
The pictures by Helga Peeters are taken during her anubhuti journeys.