Nederlandsll English
  New Document Reizen       Wie Zijn Wij       Events       Inspiratieblog       anubhuti shop       Contact
New Document
Nieuwe post
Met Anubhuti naar India ‘zoals het is’.
The city of Joy’ maakt zich klaar voor Diwali
Een brief aan Frida Kahlo
Mumbai, smeltkroes van culturen
Hoe kan je je in één week onderdompelen in de lokale cultuur van Mumbai?
Incredible India! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven
Indiase klassieke muzikant Nawab Khan met anubhuti
5 redenen om naar het verassende en spannende Mumbai op 'City Break' te gaan
Beleef met ons India's 2e Biënnale in Cochin
Een dag bij de honingverzamelaars
Is de wereld buiten de tempel ....
Een wonderlijk verhaal Van inspiratie
Het Tijdloze Deogarh
Rijden tussen de wolken ...
Vastleggen van het geloof van miljoenen
Een brug bouwen middel van kunst
Nieuwjaarswens uit Mumbai!
Als ruis muziek wordt
Onze paden kruisen in Ladakh
Zeven jaar in Tibet
Varanasi, stad van contrasten
New Document
Art Alexandra David Neel Bharatpur
Bollywood Bhutan Biënnale Cochin
Citytrip Deogarh Inspiratie
Kerala Kolkata Kumari Ladakh
Leh Mumbai Muziek Nepal
Rajasthan Sunderban Tibet
Varanasi Mexico  
Met Anubhuti naar India ‘zoals het is’.
Dinsdag 26 juni 2018 : Karine Van Den Heuvel

Enkele maanden geleden had ik de kans om mee te gaan op de India-reis. Het betrof een reis uit het ‘for women only’ aanbod van reisorganisator Anubhuti. En zo liet ik manlief in Loenhout achter samen met een goedgevulde diepvriezer en stapte ik op 1 mei de vertrekhal van Zaventem binnen voor een blind date met mijn reisgenoten : 3 andere vrouwen en Helga Peeters, bezielster van Anubhuti en tevens gids voor deze boeiende en inspirerende trip doorheen de deelstaat West-Bengalen. We vlogen naar Kolkata waar ons programma startte. Kolkata, het vroegere Calcutta, is een bruisende, hectische maar tevens authentieke stad met nog veel oude koloniale gebouwen. We bezochten er oa de Malik Ghat bloemenmarkt waar elke dag in alle vroegte de bloemenverko(o)p(st)ers toekomen met hun waren. Een bonte mix van kleuren, om van de bedwelmende bloemengeuren nog te zwijgen ! We liepen door het Kumartuli district dat bekend staat om de vele steegjes vol kunstenaarsateliers van poppenmakers. In diverse werkplaatsen worden godenbeelden geboetseerd op vormen van stro bekleed met klei. De beelden worden meegedragen tijdens religieuze stoeten en feesten. Een levendige wijk met veel ‘couleur locale’. Bij de ghats; de trappen naar de Hooghly rivier; komen mensen baden, kleren wassen, offers brengen, as van overledenen uitstrooien, kortom deze plek is een kaleidoscoop van het dagelijkse leven. Ook bezochten we diverse tempels waaronder Jaintempels en de Hindoeïstische Kalighat tempel waar de gebedsceremonies en rituelen een diepe indruk op mij na lieten. Maar de meest beklijvende momenten tijdens de dagen in Kolkata beleefde ik zonder twijfel tijdens ons bezoek aan het opvanghuis van de Missionaries of Charity, beter bekend als Mother Teresa Home. Op het moment van ons bezoek verbleven er 122 kindjes. De zusters en vrijwilligers staan in voor de verzorging in de leefgroepen.

Ook de natuur die West-Bengalen te bieden heeft kwam aan bod. Het Sundarbans National Park is het grootste mangrovegebied ter wereld. Het bestaat uit mangrovebossen, kreken en jungles. We maakten er ontspannen boottochten en gingen op wandel door afgelegen jungledorpjes waar het leven van alledag zich afspeelt. Vele mannen uit de dorpen leven van honing verzamelen. Ze halen die uit de jungle, een riskante onderneming want de Sundarbans zijn tevens het leefgebied van de Bengaalse Tijger. De vrouwen gaan op visvangst. Ze vissen voornamelijk op rivierkreeft en ze gaan daarvoor met grote sleepnetten tot diep in het water. Met steeds het risico op een tijgeraanval zijn het zowel voor de vissers als voor de honingverzamelaars weinig benijdenswaardige werkomstandigheden.

Een geheel ander gezicht van India kregen we in de streek rond Darjeeling. Uitgestrekte theeplantages kenmerken deze regio en de beroemde Darjeeling-thee betekent hier net zoveel als de Champagne voor de streek rond Reims. Dankzij Helga’s netwerk van plaatselijke contacten maakten we kennis met een gepensioneerde plukster die ons in haar eenvoudige huisje op een ludieke manier vertelde over de diverse variëteiten, de pluk, het productieproces en de bereiding van een kopje thee. Een dag later waren we dan te gast op een plantage waar we de nacht doorbrachten. We maakten er een 2u durende wandeling langsheen de glooiende, frisgroene hellingen van het theedomein waar we in diverse sectoren pluksters aan het werk konden zien. We kregen er ook een rondleiding in de fabriek wat weer een boeiende inkijk betekende in alle fasen van het productie-proces gaande van drogen, sorteren, zeven, inpakken; ook nog over de wereldhandel en het spel van vraag en aanbod; over arbeidsomstandigheden en voorzieningen voor de arbeid(st)ers werden we geïnformeerd. We bezochten ook een crèche waar de pluksters hun kindjes kunnen brengen terwijl ze aan het werk zijn. In enkele kloosters nam Helga ons mee voor een onderdompeling in het Tibetaanse boeddhisme en we namen actief deel aan een puja of gebedsceremonie. Een sterke gevoelservaring die ik nog nooit eerder heb beleefd…

Deze reis beloofde ons ‘India zoals het is’ en deze belofte werd volledig ingelost. Helga is dankzij haar expertise, haar talrijke lokale contacten, haar jarenlange verblijf in dit fascinerende land een onuitputtelijke bron van informatie. Op begeesterende wijze neemt ze haar gasten mee doorheen het verhaal dat ze van elke reis maakt. Ze weet perfect op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Kortom, we hadden ons geen betere gids voor deze trip kunnen voorstellen. De vele intense indrukken en ervaringen maken van deze reis een unieke beleving die nog heel lang blijft nazinderen.

Karine Van Den Heuvel

Top
 
Het lied van de backwaters - Kerala
Het Rijk Van de Maharadja's - Rajasthan
Nobele Daad Kids Space in Nepal
REIS THEMA'S
Unieke reizen
For Women Only
Reizen op maat
Events
Shop
Inspiratieblog
PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijzen
Visum en reisinformatie
Verzekering
Algemene voorwaarden
Bijzondere reisvoorwaarden
Privacy beleid

CONTACT anubhuti
anubhuti bvba
Fortstraat 4
9180 Moerbeke-Waas
Belgium
Tel: +32 484 39 74 89
Email: inspiration@anubhuti.be
 
6 Redenen om te reizen met anubhuti
Storytelling
FAVORIETE BESTEMMINGEN
India
Nepal
Bhutan
Zuid-Afrika
Tadjikistan
Kirgizië
NEWSLETTER
 
SOCIAL MEDIA
© anubhuti 2017