Nederlandsll English
  New Document Reizen       Wie Zijn Wij       Events       Inspiratieblog       anubhuti shop       Contact
New Document
Nieuwe post
Met Anubhuti naar India ‘zoals het is’.
The city of Joy’ maakt zich klaar voor Diwali
Een brief aan Frida Kahlo
Mumbai, smeltkroes van culturen
Hoe kan je je in één week onderdompelen in de lokale cultuur van Mumbai?
Incredible India! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven
Indiase klassieke muzikant Nawab Khan met anubhuti
5 redenen om naar het verassende en spannende Mumbai op 'City Break' te gaan
Beleef met ons India's 2e Biënnale in Cochin
Een dag bij de honingverzamelaars
Is de wereld buiten de tempel ....
Een wonderlijk verhaal Van inspiratie
Het Tijdloze Deogarh
Rijden tussen de wolken ...
Vastleggen van het geloof van miljoenen
Een brug bouwen middel van kunst
Nieuwjaarswens uit Mumbai!
Als ruis muziek wordt
Onze paden kruisen in Ladakh
Zeven jaar in Tibet
Varanasi, stad van contrasten
New Document
Art Alexandra David Neel Bharatpur
Bollywood Bhutan Biënnale Cochin
Citytrip Deogarh Inspiratie
Kerala Kolkata Kumari Ladakh
Leh Mumbai Muziek Nepal
Rajasthan Sunderban Tibet
Varanasi Mexico  
In de voetstappen van Frida Kahlo
Vrijdag 9 December 2016 : Murielle Coppin

Frida,

Ik leerde je kennen aan de universiteit, toen professor Stols met groot enthousiasme de geschiedenis van Mexico doceerde. Wat een gepassioneerde, crazy, inspirerende, hallucinerende vrouw ben jij toch!

Ik herinner me niet meer wat me het meest aansprak van je leven : je passionele, vreemde relatie met Diego?…jij de duif, hij de kikker… oorzaak van je psychologisch lijden ; je vechtlust om via intieme kunst je fysiek lijdensverhaal te ventileren? André Breton noemde je een surrealist terwijl je gewoon op een excentrieke manier jouw realistisch verhaal bracht ; je uniek leven van geëmancipeerde vrouw die gewoon haar ding wilde doen ? Dit in een tijd waar de mannen het allemaal voor het zeggen hadden en de plaats van de vrouw binnenshuis was als katholieke moeder…je politiek strijd in één van de meest interessante tijden van de moderne Mexicaanse geschiedenis?

Toen je aan de Preparatoria zat, als één van de weinige meisjes, leerde je de man van je leven kennen…helaas was het niet die op het witte paard. ..de prins van de sprookjes… het was een lelijke dikke vent en maar lieft 18 jaar ouder als jij…maar mannen moeten niet per se mooi zijn om vrouwen wild te maken (andersom gebeurt minder)….hij werd het object van jouw onuitputtelijke hartstocht…Diego Rivera was één van de meest beroemde muurschilders in die ongelooflijke periode…Vasconcelos als minister van onderwijs subsidieerde schilders om op de muren van openbare gebouwen kunstwerken te schilderen die de ware geschiedenis van Mexico en de onderdrukking van haar volk (eerst door de Spanjaarden dan door het kapitalisme) plasmeerden… Tal van buitenlandse artiesten, intellectuelen en vervolgde communisten geraakten in de ban van Mexico en kregen steun van de toenmalige Mexicaanse overheid. In het Mexico van nu ontmoet je tal van buitenlanders die hier kansen vinden om in vrijheid een nieuw leven te starten.

Mijn entoesiasme om dit land te ontdekken groeide met de dag. Ik leerde je blauwe huis kennen, je ateliers, ik zag in real time je kunstwerken en die van Diego en tal van andere muralisten, ik ging op ontdekking in de vele archeologische sites, genoot van de sfeer van de koloniale steden, de zon en de zee, de mist en de bergen, de rook en de vulkanen, het zand en de woestijnen, maar mijn hart brak voor het diverse, multiculturele Mexicaanse volk, een smeltkroes van volkeren… Ik begon ook iets te voelen voor die bijzondere mexican way of life. Gewoon het beste ervan maken, dag na dag, niet te veel problemen maken, je niet te veel storen aan orde, lekker uitbundig doen en met humor door het leven gaan…Dat past wel bij me….

Ik had vele reizen nodig om Mexico te begrijpen, om de complexiteit te doorgronden en nu ik hier al meer dat tien jaar woon besef ik dat het verlangen om Mexico te kennen een blijvende illusie is.

Nu zijn we zoveel jaren verder…. Meer dan twintig jaren zijn er verstreken sinds ik je leerde kennen. Jij was altijd rebels, kranig, kende continu ups-and-downs… Je was amper 50 toen je stierf. Kort daarvoor betoogde je nog mee tegen de gringos (Amerikanen) die het regime Jacobo Arbenz
(Guatemala) hadden doen vallen. Kort voor je dood, werd je nog met je ziektebed en al naar je expositie gebracht in Bellas Artes… Wat een inspiratie ben je voor vele vrouwen. Wat een fantastische vrouw ben je !

Graag wil ik mijn verhaal van Frida en Mexico delen in deze speciale voor jullie gemaakt Anubhuti “woman only” reis, In de voetstappen van Frida Kahlo.

Con cariño, Murielle

Top
 
Het lied van de backwaters - Kerala
Het Rijk Van de Maharadja's - Rajasthan
Nobele Daad Kids Space in Nepal
REIS THEMA'S
Unieke reizen
For Women Only
Reizen op maat
Events
Shop
Inspiratieblog
PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijzen
Visum en reisinformatie
Verzekering
Algemene voorwaarden
Bijzondere reisvoorwaarden
Privacy beleid

CONTACT anubhuti
anubhuti bvba
Fortstraat 4
9180 Moerbeke-Waas
Belgium
Tel: +32 484 39 74 89
Email: inspiration@anubhuti.be
 
6 Redenen om te reizen met anubhuti
Storytelling
FAVORIETE BESTEMMINGEN
India
Nepal
Bhutan
Zuid-Afrika
Tadjikistan
Kirgizië
NEWSLETTER
 
SOCIAL MEDIA
© anubhuti 2017