Nederlandsll English
  New Document Reizen       Wie Zijn Wij       Events       Inspiratieblog       anubhuti shop       Contact
New Document
Nieuwe post
Met Anubhuti naar India ‘zoals het is’.
The city of Joy’ maakt zich klaar voor Diwali
Een brief aan Frida Kahlo
Mumbai, smeltkroes van culturen
Hoe kan je je in één week onderdompelen in de lokale cultuur van Mumbai?
Incredible India! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven
Indiase klassieke muzikant Nawab Khan met anubhuti
5 redenen om naar het verassende en spannende Mumbai op 'City Break' te gaan
Beleef met ons India's 2e Biënnale in Cochin
Een dag bij de honingverzamelaars
Is de wereld buiten de tempel ....
Een wonderlijk verhaal Van inspiratie
Het Tijdloze Deogarh
Rijden tussen de wolken ...
Vastleggen van het geloof van miljoenen
Een brug bouwen middel van kunst
Nieuwjaarswens uit Mumbai!
Als ruis muziek wordt
Onze paden kruisen in Ladakh
Zeven jaar in Tibet
Varanasi, stad van contrasten
New Document
Art Alexandra David Neel Bharatpur
Bollywood Bhutan Biënnale Cochin
Citytrip Deogarh Inspiratie
Kerala Kolkata Kumari Ladakh
Leh Mumbai Muziek Nepal
Rajasthan Sunderban Tibet
Varanasi Mexico  
Incredible India! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven
Vrijdag, 03 Juli 2015: Carolien De Wilde

Bewust weinig verwachtingen vooropgesteld en met de veronderstelling dat de ziel van een land pas echt spreekt wanneer het verkend wordt vanuit een pure kinderlijke verwondering, vertrok ik vol nieuwsgierigheid met een open hart en geest richting het "Incredible India"…

Rajasthan… Hoe rijk kan een gebied zijn aan culturele, historische en geografische diversiteit? Onder een straalblauwe hemel wandelen we bijna dagelijks doorheen tijdloze architecturale wonderen die nog steeds bezield zijn door hun ver verleden. Het is verleidelijk om weg te dromen wanneer onze talentvolle gids Sameer ons zorgvuldig introduceert in de rijke geschiedenis van het land. Mijn ogen worden verwend in de vele forten en paleizen door zandsteen dat er net zo uitziet als gedetailleerd houtsnijwerk, de vele verfijnde marmeren sculpturen, bijzonder kleurrijke fresco’s, miniaturen, schilderijen en talloze overblijfselen van in verval geraakte tempels nabij een eeuwenoude waterput… het is een ervaring dat bekroond wordt door een bewonderende stilte. Mijn voorliefde voor het beschermen van cultureel erfgoed zucht van opluchting bij het zien van zoveel zorgvuldige restauraties en toewijding. India beseft het belang dat deze stille getuigen vormen, ze zijn een nalatenschap van hun voorouders en ademen een fundamenteel maatschappelijk verleden uit dat niet verloren mag gaan. Ik geniet intens!

Maar India is meer dan dit… Tijdens het overbruggen van de lange afstanden tussen de verschillende dorpjes doemt een gevarieerd woestijn- en berglandschap op. Eeuwenoude bomen, talloze dieren, het plattelandsleven, de dorpjes en zijn bewoners,… hun rijkelijke eenvoud verraad de schoonheid dat erin zit vervat. Een gevoelige snaar wordt geraakt… Ik voel me bevoorrecht dat we hun manier van leven van nabij mogen aanschouwen wanneer we wandelen doorheen de vele smalle straatjes in de lokale dorpjes. Het is mooi om te zien hoe de samenleving hier bloeit en de vele oude ambachten nog steeds worden beoefend. Een onverwachte ontmoeting in het centrum van het dorp met onze eeuwig glimlachende chauffeur Jo, levert ons een gezellig samenzijn op waarbij we worden getrakteerd op een typische Indische chai thee in kleine “kullarhs” (theekopjes in klei). Het is een streling voor het oog om de vele bontgekleurde kledij en prachtige sari’s op de donkere huid van de vrouwen te zien en een ware verademing om kinderen ongestoord te zien slapen in een hangmat, op de grond of op een kunstig geweven bankje. Op een marktje wordt de opbrengst van de oogst mooi gepresenteerd in grote schalen waarbij een kar vol ambachtelijke aardewerken potten zijn baan tracht te vinden tussen de vele koeien, mensen en brommers op de weg. Ik laat het me welgevallen wanneer de bewoners lachen om mijn verbazing toen me onverwacht gevraagd werd om met hun kinderen op de foto te gaan en schrik na een tijdje zelfs niet meer wanneer de zoveelste bruiloftstoet luidruchtig hun aanwezigheid opeist tussen het dagelijkse rumoer… je kan er niet omheen, India is overal aanwezig!

Gelukkig is er ook nog wat tijd voor stilte en bezinning. De enorme rijkdom aan natuurpracht in India is hiervoor het ideale decor! Omgeven door de ochtendnevel baanden we ons een weg doorheen het vogelreservaat in Bharatpur. Het moerasgebied krioelt er van het leven. Ibissen, kraanvogels, pauwen, moerasschildpadden, waterslangen, eenden, reigers, apen, herten, eekhoorns, arenden, … het is maar een glimp van wat we allemaal te zien kregen. De rust dat ik hier mocht ervaren was ook voelbaar in het mystieke dorpje Narlai waar een eeuwenoude granietberg, ouder dan de Himalaya, het onderwerp is voor een stevige klim naar de top. Net zoals we mochten beleven vanop de stadsmuur in het 15de eeuwse Khumbalgarh fort, krijgen we een indrukwekkend en uniek zicht over de Arravali gebergten. Woorden schieten tekort om de schoonheid hiervan te beschrijven. De granietberg herbergt vele kleine geïmproviseerde tempeltjes, verborgen tussen de vele rotsspleten. Het herinnert ons aan het feit dat geloof hier integraal deel uitmaakt van het Indische leven. De openheid, respect en verdraagzaamheid waarmee ze hun geloof hier uitdragen zet ons westerlingen aan het denken. Het is voor mij dan ook een apart gevoel om met blote voeten de verschillende heiligdommen te mogen betreden. Ik voel me vereerd!

Na de vele overnachtingen in de prachtige haveli’s en voormalige paleizen was de overnachting in de nachttrein naar Delhi wel heel speciaal! Een hoogtepunt! We hadden het geluk dat we onze compartiment mochten delen met een heel gezellige Indische familie. Samen met onze gids Sameer, die nog steeds een geruststellend ankerpunt vormde, hebben we veel gelachen, verhalen uitgewisseld en geluisterd. Met veel belangstelling observeer ik hoe dekens werden uitgedeeld, slaapbanken werden uitgeklapt en mensen wisselden van plaats. Met wat hulp werd nog even nagecheckt of alles veilig was opgeborgen zodat we met een gerust hart onze hoofden te slapen konden leggen. Na het ontwaken van een hobbelige nacht werden we getrakteerd op wat lekkers en namen we vervolgens afscheid in het station van Delhi. Hoewel we het geluk hadden om tot nu toe heel veel schoonheid te zien zijn er ook momenten geweest die op een andere manier blijven hangen… Het kastenstelsel mag dan officieel afgeschaft zijn in 1950, de dorpjes op het platteland en sommige zones in de steden waar de “untouchables” wonen, houden ons een andere waarheid voor. Het beeld dat ik zag in de sloppenwijken rondom het station zal altijd op mijn netvlies blijven hangen… ik zal er nooit aan wennen.

Als laatste richt ik graag nog even de bijzondere aandacht naar onze chauffeur Jo en onze gids Sameer. Hun professionele begeleiding, toewijding en zorg tijdens deze bijzondere reis hebben ervoor gezorgd dat een extra, zeer waardevolle dimensie werd verkregen! Heel veel dankbaarheid gaat dan ook uit naar hen en naar Anubhuti! Dankzij hen was Incredible India nog nooit zo dichtbij! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven ;-)

Lees meer over de inspirerende reizen naar Rajasthan

Top
 
Het lied van de backwaters - Kerala
Het Rijk Van de Maharadja's - Rajasthan
Nobele Daad Kids Space in Nepal
REIS THEMA'S
Unieke reizen
For Women Only
Reizen op maat
Events
Shop
Inspiratieblog
PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijzen
Visum en reisinformatie
Verzekering
Algemene voorwaarden
Bijzondere reisvoorwaarden
Privacy beleid

CONTACT anubhuti
anubhuti bvba
Fortstraat 4
9180 Moerbeke-Waas
Belgium
Tel: +32 484 39 74 89
Email: inspiration@anubhuti.be
 
6 Redenen om te reizen met anubhuti
Storytelling
FAVORIETE BESTEMMINGEN
India
Nepal
Bhutan
Zuid-Afrika
Tadjikistan
Kirgizië
NEWSLETTER
 
SOCIAL MEDIA
© anubhuti 2017