Nederlandsll English
  New Document Reizen       Wie Zijn Wij       Events       Inspiratieblog       anubhuti shop       Contact
New Document
Nieuwe post
Met Anubhuti naar India ‘zoals het is’.
The city of Joy’ maakt zich klaar voor Diwali
Een brief aan Frida Kahlo
Mumbai, smeltkroes van culturen
Hoe kan je je in één week onderdompelen in de lokale cultuur van Mumbai?
Incredible India! Een speciaal plaatsje in mijn hart is verworven
Indiase klassieke muzikant Nawab Khan met anubhuti
5 redenen om naar het verassende en spannende Mumbai op 'City Break' te gaan
Beleef met ons India's 2e Biënnale in Cochin
Een dag bij de honingverzamelaars
Is de wereld buiten de tempel ....
Een wonderlijk verhaal Van inspiratie
Het Tijdloze Deogarh
Rijden tussen de wolken ...
Vastleggen van het geloof van miljoenen
Een brug bouwen middel van kunst
Nieuwjaarswens uit Mumbai!
Als ruis muziek wordt
Onze paden kruisen in Ladakh
Zeven jaar in Tibet
Varanasi, stad van contrasten
New Document
Art Alexandra David Neel Bharatpur
Bollywood Bhutan Biënnale Cochin
Citytrip Deogarh Inspiratie
Kerala Kolkata Kumari Ladakh
Leh Mumbai Muziek Nepal
Rajasthan Sunderban Tibet
Varanasi Mexico  
Is de wereld buiten de tempel een uitdaging voor een levende godin?
Dinsdag, 18 november 2014: anubhuti

Op een zonnige dag in maart 2014, dachten we eraan om naar dat kleine tempelhuisje te gaan, dat ooit een tehuis van Kumari was. We vroegen de mensen op straat waar we het huis van Kumari konden vinden. Honderden toegewijden, feestviering en feestvreugde, niets van dat al viel er te bespeuren.

Iemand leidde ons naar de houten trap van een kleine 2-kamer woning. Met een beetje aarzeling riepen we, Hallo, is daar iemand? Een dame keek uit het raam en vroeg ons waarom we er waren? "We zijn uit België en zouden graag Kumari ontmoeten?" Ze kwam naar beneden, een mooie bescheiden dame begroette ons en nam ons mee naar boven, naar een eenvoudige maar schone kamer.

Op alle wanden van de kleine donkere kamer, waren er Kumari's foto's opgehangen. Deze foto's werden genomen toen ze een levende Godin was met duizenden mensen rond de tempel, haar aanbiddend en verlangend naar haar zegen, omdat ze werd uitgeroepen tot een Kumari in het jaar 2010. We begonnen ons voor te stellen hoe het moet zijn geweest voor haar en we waren zo nieuwsgierig om haar te ontmoeten.

Ze bleek een klein meisje van 12 jaar te zijn, slank en mooi. Haar eigenlijke naam was Samita, die ze nog nauwelijks herinnerde, omdat ze altijd Kumari genoemd werd, levende godin.

In Nepal is Kumari een traditie van het aanbidden van jonge meisjes als een manifestatie van de goddelijke vrouwelijke energie. Kumari wordt gekozen door de Nepalese Newari gemeenschap en wordt aanbeden op de belangrijkste tempel van Patan en Kathmandu als de incarnatie van de godin Durga (God van de Kracht), totdat ze begint te menstrueren, waarna wordt aangenomen dat de godin haar lichaam vrijmaakt.

Samita was de vorige Kumari van Patan en nog even woont ze in dit klein tempelhuis met haar ouders en broer. Toen we haar vroegen hoe haar leven was na Kumari, keek ze ons wezenloos aan. Als Kumari, woonde ze in een tempel en was het centrum van bewondering toen ze tijdens festivals op een draagberrie werd gedragen en aanbeden door duizenden aanbidders.

Haar moeder vertelde ons dat ze blij was om terug bij de kinderen van haar leeftijd te zijn, maar dat ze moeite had om het tempo van de studie in the halen en dat zoveel dingen haar verrasten terwijl ze vele andere dingen dan weer niet interessant vond omdat ze, voor haar leeftijd, al een breed gevoel van volwassenheid had. Ze kreeg nu thuis extra lessen om haar studie op school in te halen.

Voor haar zag het eruit als een uitdagende overgang want de wereld buiten de tempel was haar absoluut vreemd. We hebben veel menselijke kanten als God-mens of monnik gezien, maar voor een ex-Godin die een mens wordt, kan het heel verwarrend zijn. Een deel van de samenleving is ook bang om met een Kumari te trouwen omdat men veronderstelt dat ze een incarnatie van de godin is. We verlaten deze plek met nieuwsgierigheid en zorgen; zou ze ooit kunnen genieten van haar echtelijk leven?

Natuurlijk wilden we haar weer ontmoeten om over haar leven als ex-levende godin te babbelen.

Niet zo lang daarna, toen Helga en ik in Nepal waren voor het werk, klopten we weer aan dezelfde deur. Haar moeder, nu een kennis, was blij om ons te zien. 6 maanden waren verstreken en nu leek Samita een zelfzeker meisje. Ze converseerde vlot in het Engels, heeft haar dagelijks leven opgenomen en gaat graag naar school. Ze speelt Sarod en op ons verzoek speelde ze leuke muziek voor ons.
(Bekijk de video)

Ze wil een Facebook-account openen en ze houdt van geschiedenis. Het was geweldig om te zien hoe goed ze zich aanpast aan de nieuwe omgeving en klaar was om haar 'eigen ik' te vinden.

Top
 
Het lied van de backwaters - Kerala
Het Rijk Van de Maharadja's - Rajasthan
Nobele Daad Kids Space in Nepal
REIS THEMA'S
Unieke reizen
For Women Only
Reizen op maat
Events
Shop
Inspiratieblog
PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijzen
Visum en reisinformatie
Verzekering
Algemene voorwaarden
Bijzondere reisvoorwaarden
Privacy beleid

CONTACT anubhuti
anubhuti bvba
Fortstraat 4
9180 Moerbeke-Waas
Belgium
Tel: +32 484 39 74 89
Email: inspiration@anubhuti.be
 
6 Redenen om te reizen met anubhuti
Storytelling
FAVORIETE BESTEMMINGEN
India
Nepal
Bhutan
Zuid-Afrika
Tadjikistan
Kirgizië
NEWSLETTER
 
SOCIAL MEDIA
© anubhuti 2017